Kjæreste som drikker i skjul

Jeg har en kjæreste som drikker i sjul. Jeg har prøvd og snakke med han om det, men han bare avfeier det og blir sur. Han blir sikkelig sint når jeg nevner det og jeg tør ikke ta det opp noe mer. Han lukter alkohol og oppfører seg full. Både hjemme og når han kommet hjem fra jobb, jeg er virkelig beskymret for han. Har sagt han kanskje burde sykemelde seg, for han sier hele tiden at han er så sliten. Jeg fant også en flaske vodka i kjellern. Men prøvde og ta det opp med ham, men han ble bare sur. Føler ikke familien tar det på alvor, og det er vanskelig for meg og stå i alene. Er nervøs for hver gang han skal komme hjem, for jeg vet aldri hvilke for han er i. Håper veldig på svar.

kvinne/jente |
28 år |
rogaland

  Rusinfo svarer:

Dette høres ut som en vanskelig situasjon, spesielt dersom du opplever å stå i dette alene. Vi ser ikke noe konkret spørsmål i din henvendelse til oss, men vi tolker det som at du er litt rådvill og ønsker noen tilbakemeldinger på hvordan du best mulig kan håndtere situasjonen.

Det er ikke uvanlig at samtaler omkring rus og rusmiddelbruk oppleves som utfordrende, og ofte er det mange sterke følelser involvert i en slik samtale. Vi vet ikke hvor mange ganger du har forsøkt å snakke med kjæresten din om dette, men det kan være greit å være klar over at dette en prosess som kan ta noe tid. Det kan derfor være lurt å ikke ha for høye forventninger til de første samtalene.

Videre kan det være nyttig å tenke over hvordan man innleder en slik samtale, og unngå at man havner i en setting der man anklager motparten for å være «alkoholiker», eller forsøke å presse fram en innrømmelse. Dette vil ofte vekke mer motstand i personen, og resultatet blir ofte at man ikke får innsikt i hvordan personen selv opplever situasjonen. For mange er bruk av alkohol forbundet med mye skam, og det kan være svært vanskelig å innrømme et problematisk bruk dersom man ikke føler seg forstått eller ivaretatt. I hvilken grad deres samtaler (eller forsøk på samtaler) har vært preget av denne typen dynamikk vet vi ikke, men uansett tenker vi det kan være nyttig med en bevisstgjøring rundt dette. På vår hjemmeside har vi derfor laget en oversikt over tips til hvordan å snakke med noen om deres rusbruk.

Til syvende og sist vil det jo være opp til din kjæreste om han er villig til å ta denne diskusjonen videre, og/eller om han tenker det er aktuelt å gjøre noe med drikkingen sin. Dette er hans ansvar, og han må stå inne for eventuelle konsekvenser av sine valg. På samme måte har du et ansvar for å ivareta dine egne behov, og sørge for at din kjærestes forhold til alkohol ikke går utover din livskvalitet.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.