Jeg og min samboer har fått barn, men han vil røyke hasj

Hei. Jeg er 24 år gammel, og har en samboer på 30 år. Vi har nylig fått barn sammen, noe som ikke var planlagt, men det skjedde og barnet er nå her. Hele svangerskapet har samboeren min røykt mye hasj, dette har han gjort daglig i 10 år. Han røyker store mengder (vil jeg si), og har etter jobb 9 joints (sterkt blandet/rullet) før han legger seg kl 22. så fra kl 16-22 så røyker han 9 joints (noen ganger mer). De tre siste ukene før termin krevde jeg at han sluttet, noe han gjorde, men nå er det straks 8 uker etter fødsel og han ønsker røyke igjen. Jeg finner dette svært vanskelig da jeg tenker på babyen vår, som jeg syns fortjener et rusfritt hjem. Men jeg kommer ingen vei med diskusjonen, jeg tørr ikke si det til noen i fare for hva som evt skjer da. Så føler jeg er i en veldig vanskelig situasjon, har dere noen tips til meg? Jeg har aldri røykt selv, og/eller testet andre rusmidler sett bort fra alkohol. Tidligere var det bare meg og han, så da godtok jeg mye mer enn hva jeg klarer nå. Tanken på at han skal røyke igjen gjør meg kvalm. Syns dette er kjempe vanskelig! Og opplever null forståelse fra hans side. Han mener jeg bekymrer meg for mye..

kvinne/jente |
24 år |
rogaland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Det høres ut som at du befinner deg i en ganske fortvilende situasjon, og vi forstår godt at du føler deg rådvill. Samtidig er du tydelig på hvordan du ønsker å ha det – du ønsker at barnet deres skal vokse opp i et rusfritt hjem. Og det har du selvfølgelig all rett til å kreve.

Sånn vi forstår deg så kommer du ikke så langt med å diskutere dette sammen, og han mener du overdriver. Og kanskje vil han fortsette å mene dette i lang tid fremover. Kanskje er det like vanskelig for deg å overtale ham til at rusbruken er uakseptabel, som det er for han å overtale deg om det motsatte. Da er det kanskje naturlig å stille et ultimatum, noe mange andre i samme situasjon gjør. Da kan han få et valg mellom rusbruken og familien – et valg som handler om hvordan du (og barnet) trenger å ha det. Om han synes dette er urimelig, har ikke det så mye å si – dette handler altså om deg, dine grenser og behov, og hva du føler er best for barnet. Da er det også viktig at det dreier seg om et reelt valg heller enn en tom trussel.

Det kan være nyttig for deg å ha en støttespiller utenfra i denne prosessen, om det så er snakk om familie/venner, eller et Familievernkontor eller Barnevernet. Du sier du ikke tør å fortelle dette til noen i frykt for hva som kan skje, men det skal mye til for at dette vil ramme deg eller barnet på noen måte. Tvert imot kan det være en god hjelp å ha i ryggen.

Se gjerne vår artikkel Jeg er partner med en som ruser seg for videre lesning.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.