Hvordan hjelpe venninne med rusproblem?

Har en venninne som har blitt avhengig av kokain og Ritalin og blander det med alkohol, hun sier selv hun skulle vært innlagt. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe henne?

kvinne/jente |
35 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dersom det er slik at venninnen din ønsker hjelp kan hun oppsøke lege eller NAV og be om henvisning til spesialisthelsetjenesten som eventuelt kan legge henne inn til avrusning og tilby videre behandling.

Hvis venninnen din er ambivalent rundt det å oppsøke hjelp er det ikke så mye du kan gjøre annet enn å tilby hjelp og støtte. Du kan fortsette å snakke med henne og oppfordre henne til å ta tak i problemene og komme seg til lege eller NAV og kanskje tilby deg å bli med henne dit hvis hun synes det er vanskelig å gå alene.

Andre muligheter er å snakke med familien hennes om du tenker at de bør vite det og at de har mulighet til å hjelpe henne. Du kan også ta en bekymringstelefon til hennes fastlege, men da oppfordrer vi deg til å være ærlig med henne om at du akter å gjøre dette.

Uansett hva du velger å gjøre er det viktig at du også setter grenser for hva du kan gjøre og orker å gjøre. Vårt råd til deg er å ikke bli helt oppslukt av dette slik at det går på bekostning av din egen helse, for hvis du blir utslitt kan det bli krevende å være en god og støttende venninne.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.