Kan kjæresten min få et normalt forhold til alkohol?

Hei! Kjæresten min har fortalt meg at han sliter med alkoholisme. Han har hatt to perioder i livet der han har slitt med alkohol. Første gangen klarte han å gå tilbake til et normalt forhold til alkohol. Han hadde det normalt i over et år før han gikk tilbake til daglig inntak av alkohol. Nå vil han ta grep og komme seg ut av dette. Han vil ikke leve slik lenger. Jeg har egentlig gått fra han fordi jeg fikk panikk og tenkte dette ikke kom til å gå. Men utifra det han sier så har han troen på at han vil kunne gå tilbake til å leve normalt igjen og ikke ty til alkohol når livet blir tøft. Hva kan jeg gjøre? Er det håp om at han kan nå målet om å ha et uproblematisk forhold til alkohol?

kvinne/jente |
21 år |
Rogaland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Spørsmålet om hvorvidt din kjæresten klarer å komme ut av misbruk av alkohol og leve normalt, er ikke godt å si. Det vil variere fra person til person. Noen klarer det ikke og får tilbakefall, andre klarer det, og noen klarer seg med normal bruk av alkohol.

Vi vet ikke noe om den tidligere kjæresten din, som hvor gammel han er, jobbsituasjon, psykisk helse, sårbarhet eller annet. Det vi vet er at det som ofte vil være avgjørende for om noen klarer å slutte med misbruk av rus er motivasjon og det å opprettholde motivasjonen over lang tid. I tillegg til motivasjon, er det ofte viktig for vedkommende å identifisere det som skaper trangen til å bruke alkohol/rus. Psykiske problemer som traumer, angst, dårlig selvtillit, dårlig søvn eller stress kan ofte være medvirkende årsaker til misbruk av rus, og det er alltid sammensatt. Med utgangspunkt i dette er det derfor mange som behøver profesjonell helsehjelp, som både kan være ved oppmøte ved et behandlingssted eller innleggelse i institusjon. Alternativene kan være mange, men det viktigste av alt er at den tidligere kjæresten din ønsker en forandring og er motivert til det arbeidet.

Så det å si noe sikkert om hvorvidt kjæresten din kommer til å klare det eller ikke, er ikke godt å si. Du skriver at du lurer på hva du kan gjøre. Hans atferd er avhengig av hans motivasjon og det er lite de rundt kan gjøre for å endre den, annet enn å støtte, være tilstede og stille krav. For din del er det viktig å tenke igjennom tilliten du har til han og til hans evne til å gjennomføre dette. Hvilke erfaringer har du som tilsier at det skal gå bra og motsatt? Og, ikke minst, hva er viktig for deg fra en partner. Vi har forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for deg å være i, og vil anbefale deg steder du kan henvende deg for støtte og veiledning, dersom du ønsker det. Ivareta på tlf. 800 40 567 eller Pårørendesenteret (finnes flere steder i landet) på tlf. 909 04 848.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.