Vil slutte med alkohol, men er redd for epileptiske anfall

Hei,
Jeg har misbrukt alkohol over en lengre periode. Jeg har de siste årene drukket mellom 3 og 6 halvliter med pils daglig. Jeg hadde en uke alkoholfri før jul, før jeg fikk et tilbakefall. De siste 2 månedene har jeg hatt et forbruk på rundt 6 halvlitere daglig, fra ca 0900 om morgenen til rundt 1900 på kvelden.

Jeg gikk tom for alkohol på søndag og var derfor edru. Jeg fortsatte å være edru utover mandagen og tenkte at nå var jeg klar. Etter ca 32timer edru (ingen sterke absintenssymptoner utenom en svak skjelving på fingrene) leste jeg om risikoen for epileptiske anfall. Jeg ble redd og drakk på ny.

Ettersom jeg hadde lite symptomer ønsker jeg å prøve på ny. Alkoholen er nå på et punkt hvor den kommer i veien for både personlige forhold, studier og jobb.

Er det slik at man plutselig får epileptiske anfall eller vil det være en progressiv greie? Dersom jeg har lite abstinenssymptomer i løpet av de første 24 timene, er det da stor sannsynlighet for at tilstanden forverrer seg kraftig over kort tid?

Avrusing og medisinsk hjelp er dessverre utelukket etter gjeldene helsepolitikk i dette landet. Jeg kan ikke risikere å miste lappen, eller å måtte levere blodprøver i flere år.

mann/gutt |
24 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Det høres ut som om alkoholen har blitt ganske problematisk for deg, og sånn sett er det godt å høre at du er villig til å ta grep. I utgangspunktet vil vi helst anbefale at du følger opp dette med helsepersonell, men så lenge dette uansett er uaktuelt for deg, skal vi unngå å si noe mer om det.

Hvilke abstinenssymptomer man eventuelt opplever, og hvor kraftig man opplever dem, er noe som varierer en god del fra person til person. Noen slipper relativt billig unna, mens andre opplever mer betydelige plager – og i sjeldne tilfeller svært alvorlig abstinens (delirium tremens). Når du slutter med alkohol etter en periode med regelmessig bruk, vil eventuelle abstinenssymptomer som regel melde seg etter 2-4 døgn.

Én mulig abstinensreaksjon er kramper, noe man også kan se ved epileptiske anfall. Men om kramper som følge av alkoholabstinens faktisk er et epileptisk anfall, dersom du ikke lider av epilepsi i utgangspunktet, er mindre opplagt. Dette blir riktignok litt utenfor vårt fagområde – der anbefaler vi at du tar kontakt med Norsk Epilepsiforbund, som kanskje kan svare mer utfyllende. Se gjerne også deres brosjyre om epilepsi og alkohol.

Uansett – det beste du kan gjøre for å unngå (eller begrense) abstinens, er å trappe ned forbruket gradvis heller enn å slutte veldig brått. Da vil overgangen være mer skånsom for kroppen. Dessuten, det at du hadde en alkoholfri uke før jul, kan tyde på at du har gode forutsetninger for å slutte nå også, uten å måtte frykte veldig kraftige eller alvorlige abstinenser.

Se gjerne også vår guide Hjelp til å slutte med alkohol.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.