Hvor stor er risikoen for farlige abstinenser ved bråstopp?

Hei!
Jeg er en kvinne på 51 år med diagnosene ADHD, generalisert angst (GAD), migrene med aura og fibromyalgi. Har to voksne barn og tre barnebarn. Bor i eget hus med utleiedel og har «alt på stell». Etter samlivsbrudd i 2010 begynte jeg å «roe» meg ned med et par øl på kveldene, og da begge barna etter hvert flyttet ut og jeg ble uføretrygdet, utviklet dette seg til at at jeg «selvmedisinerte» meg med 4-5 øl/cider (4,5-4,7 %) daglig. Jeg gikk fast til psykolog (hver 14. dag 2017-2020, og mottok kognitiv behandling for min generaliserte angst, noe som har hjulpet meg veldig, blant annet til å holde «kontroll» på alkoholforbruket, slik at dette ikke har eskalert, og jeg har på egenhånd sluttet med antidepressiva (sakte nedtrapping fra februar til mai 2021), og dette har gått over all forventning. Det eneste som gjenstår i min jobb tilbake til et bedre liv nå, er å slutte med selvmedisineringen med cider. Det eneste som holder meg igjen, er frykten for alvorlige abstinenser som delir/kramper/hjertestans (ikke redd for plagsomme abstinenser som svetting/søvnløshet/angst osv). Jeg har jobbet i helsevesenet frem til ufør i 2018, og vet at dette kan skje hvis man har hatt et langvarig alkoholoverforbruk, men jeg finner lite på internett som sier noe om hvor mye/lenge man må ha drukket for at dette blir en reell fare. Jeg har snakket med min fastlege om dette et par ganger, og bedt om en liten pakke med f. eks. Sobril for å være på den sikre siden når jeg slutter. Hun vil nødig gi meg dette, da jeg går fast på innsovningstabletten Imovane, og dette «kræsjer» med reglene for sertifikat. Jeg bruker ingen slike medisiner for øvrig, heller ikke migrenemedisin (kun Paracet). Så mitt spørsmål er: Med mitt alkoholforbruk (4-5 cider 4,7 % daglig i tre år, hvor stor er risikoen for farlige abstinenser ved bråstopp? På forhånd takk for svar

kvinne/jente |
51 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi kan svare helt generelt på dette. Et slikt svar tar ikke hensyn til at du har en del andre ting å stri med, feks. GAD etc., og har dermed muligens litt begrenset verdi.

Vi gir dessverre ikke medisinfaglig veiledning, og kan ikke foreslå eller kommentere så mye om medisiner. Det vi kan si er at det finnes medikamenter mot angst og uro som ikke går på bekostning av førerkort. Og det finnes medikamenter for å dempe alkoholsug, Antabus osv. Slike alternativer kan også diskuteres med lege.

Med alle forbehold tatt, alkoholbruk av det omfanget du beskriver pleier ikke å være nok til å gi » delir/kramper/hjertestans». Vi antar at en normal person med god helse vil få lette til moderate abstinenser, slik det er beskrevet her (Helsedirektoratet). Altså, svetting/søvnløshet/angst – slik du beskriver.

Igjen, vi svarer her generelt og vet at bakenforliggende lidelser som f.eks. angst kan forverre abstinenssymptomene. Dermed er vi litt usikre på hvor nyttig dette svaret er i ditt konkrete tilfelle. Det kan hende du og din lege kan be om veiledning fra en avdeling for avrusning hvis du er redd for alvorlige abstinenser.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.