Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Hjelp for alkohol som ikke starter med straff?

Hei. Jeg har slitt med søvn si 10 år nå pgn av ymse problemer/tanker/situasjon. Alkohol har vært min løsning for å sove.. og det er det som er mitt store problem, søvn. jeg ligger våken de netter jeg skal opp tidlig å kjøre bil for jeg vil absolutt ikke kjøre i rus! Jeg er nå så sliten av søvmangel og alkohol at min rolle som far og arbeidstaker sliter på siste vers. Mye fordi jeg ikke kan spørre om hjelp fra lege e.l. for da mister jeg det som holder hodet mitt over vann(lappen, jobb, barnerett)… men nå er jeg desperat.. finnes det hjelp som ikke starter med straff?

mann/gutt |
38 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Det er leit at du sliter og at du ikke tør søke hjelp i frykt for konsekvenser. Det er sant som du skriver at du risikerer å miste førerkortet ditt for en periode dersom du søker hjelp for dine alkoholproblemer. Men antagelig vil du ikke miste jobben din, legen har taushetsplikt overfor arbeidsgiver – med unntak av noen få yrker. Du har også rett til sykemelding når du er i behandling. Vi vet ikke nok om situasjonen for å uttale oss om barnerett, men det å miste barnerett er siste løsning, og det er ikke noen automatikk i å miste barnerett fordi en søker hjelp mot alkoholproblemer.

Når det gjelder førerkortet, kan du risikere å miste dette i en periode på 6 måneder eller mer. Så fort du oppsøker en behandler i form av lege eller psykolog, har de en meldeplikt i forhold til førerkort, uavhengig av om de jobber privat eller offentlig. Du kan søke om å få det tilbake når du har gjennomgått behandling og hatt rene prøver over en periode. Vi er klar over at det å miste førerkortet for en periode er veldig vanskelig for mange, men per i dag er lovverket slik. Så da er det et spørsmål om å veie fordeler opp mot ulemper, også sett i forhold til konsekvenser på sikt.

Det finnes antagelig diverse veiledere, terapeuter og så videre som ikke jobber som helsepersonell, disse har ikke samme meldeplikt. Vi har dessverre ikke mulighet til eller oversikt over slike tilbud. Et annet alternativ er å forsøke å slutte selv, og samtidig begynne å gå i møter hos Anonyme Alkoholikere. Du  kan finne nærmeste møter på deres nettsider. Husk at AA ikke er behandling, men mange opplever økt mestring gjennom det fellesskapet AA tilbyr. Du kan også finne nyttig informasjon i vår artikkelserie Hjelp til å slutte med alkohol.

Vi ønsker deg lykke til, og ta gjerne kontakt med oss om du trenger å prate om din situasjon.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.