Jeg er kollega med en som ruser seg

Er du kollega med en du tror har et rusproblem? Mange synes dette er vanskelig å adressere i frykt for å trå feil. Det har vi stor forståelse for. Likevel kan det å tørre å spørre og vise bekymring bety mye for den det gjelder. 

 

Vi vil anbefale å ta kontakt med AKAN helt fra starten. AKAN er arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk. De tilbyr veiledning, verktøy og bistand til deg som har en kollega eller en ansatt med et problematisk rusbruk.  

Nedenfor finner du mer informasjon om hva du kan gjøre. 

 

Hva kan hjelpe?

Hvis du mistenker at en ansatt eller kollega har et rusproblem, er det viktig at det tas opp med vedkommende. 

I noen situasjoner er det naturlig at du som kollega gjør det selv, mens andre ganger passer det bedre at nærmeste leder gjør det. Vurder hva som passer best i din situasjon.  

I den første samtalen bør du ikke ha som mål å finne en løsning, men heller å formidle din bekymring. 

 

Her er noen tips til en slik bekymringssamtale: 

  • Hva er grunnen til at du er bekymret? 
     
  • Tenk gjennom på forhånd både hva du vil si og hva som ikke er relevant i samtalen.
     
  • Fortell hva saken gjelder, hold deg til fakta og egne observasjoner. Vær tydelig og konkret.
     
  • Bruk jeg-form og ikke vi-form.
     
  • Still åpne spørsmål i stedet for å komme med påstander.
     
  • Ikke krev innrømmelser eller still «diagnose».
     
  • Dersom samtalen låser seg, avslutt samtalen og ta en «time out».
     
  • Avtal en ny samtale. Medarbeideren må få tid til å reflektere over samtalen. Fastsett tidspunkt for en ny samtale om kort tid. En oppfølgingssamtale gir anledning til å vise både at du bryr deg.
     
  • Oppsummer samtalen før dere avslutter og sjekk ut at dere har forstått hverandre. 

 

På denne siden til AKAN finner du enda flere tips til en slik samtale. Du kan også snakke med AKAN på telefon i forkant, eller delta på ett av deres kurs. 

 

Å gi rom og tid til bedring, samtidig som du setter forventninger og krav, er noe du som kollega eller leder kan bidra til. 

Å utforme en AKAN-kontrakt kan være et viktig verktøy i denne prosessen. En individuell Akan-avtale er en avtale mellom arbeidsgiver og ansatt for å sikre tett oppfølging ved rus- og spillproblemer i arbeidstiden. Målet er å støtte den ansatte i tilfriskning og jobbmestring, samtidig som virksomheten ivaretar helse, miljø og sikkerhet. 

 

Du finner all informasjon om AKAN-avtalen her. 

 

Trengs behandling?

Om din kollega trenger rusbehandling, kan vedkommende kontakte sin fastlege. Det kan også være nyttig å benytte seg av bedriftshelsetjenesten. 

Det er legen som kan henvise vedkommende inn til behandling. Rusbehandlingen i Norge er det Spesialisthelsetjenesten som står for. 

 

Hvem kan jeg snakke med?

Vær forsiktig med hvem du snakker med om din kollega, og hvordan du snakker om problemstillingen. 

Når du har mistanke om at en kollega eller ansatt har rusproblemer, er det viktig at du er diskré og ikke unødvendig snakker om dine bekymringer med andre ansatte.  Selv om du bare er bekymret, kan det føles veldig ubehagelig for den det gjelder. 

De du kan snakke med er vedkommende selv, verneombud, leder eller bedriftshelsetjenesten. 

Dersom du trenger mer støtte med tanke på hvordan situasjonen påvirker deg kan du snakke med dine nærmeste. Skaper situasjonen store belastninger for deg, kan du også ta dette opp med fastlegen din.