Å leve i et parforhold med en som har rusproblemer, er krevende for de fleste. Det kan være vanskelig å prate om situasjonen, og mange kjenner seg alene.
Hva kan hjelpe?
Som pårørende er det viktig å kjenne sin begrensing. Både når det gjelder hvor mye du makter å ta på deg, men også hvor mye du kan gjøre fra eller til.
Det du kan gjøre i første omgang er å ta opp bekymringen din med den det gjelder. Du finner tips til hvordan du kan ha en slik samtale på siden vår «Hvordan snakke med noen om deres rusbruk».
En slik samtale løser ikke problemene i seg selv, men kan være en start. Det kan også hjelpe med å forstå hverandre bedre.
I beste fall er personen med rusproblemet åpen for å gjøre en endring. Noen ganger kan hen gjøre dette selv, andre ganger trengs profesjonell hjelp.
Trengs behandling?
Er rusproblemet til partneren din omfattende, kan hen ha behov for behandling. Det kan hen få ved å be fastlegen om en henvisning, eller ta kontakt med et passende tilbud i kommunen. På siden vår «Hvordan komme i kontakt med hjelpeapparatet» finner du en oversikt over hva slags hjelp som finnes.
Hva om partneren din ikke vil endre rusbruken?
Dersom partneren din ikke er enig i at rusbruken er problematisk, kan det være vanskelig å vite hva du skal gjøre. Det samme gjelder om hen tilsynelatende er enig, men ikke gjør noen endringer i praksis. I slike situasjoner er det ofte naturlig å prøve å flytte fokus over på deg selv, dine grenser og dine behov.
Hva skal til for at du kan fortsette relasjonen? I bunn og grunn må dere undersøke om dere kan bli enige om noe begge kan leve med, eller ikke. Dette kan dere få hjelp til i parterapi eller på familievernkontoret hvis det er vanskelig. Er det ikke mulig å bli enige må du enten velge å akseptere at partneren din fortsetter å ruse seg, eller avslutte relasjonen. Det kan kjennes urettferdig og vanskelig, men du kan ikke få noen til å slutte å ruse seg hvis de ikke vil. Det eneste du egentlig kan kontrollere er hvordan du selv forholder deg til situasjonen.
Hvem kan jeg snakke med?
I vanskelige situasjoner er det viktig å hente støtte der den finnes. Noen er heldige å ha gode venner og familie rundt seg. Det kan være nyttig å få innspill og støtte fra dem.
Hvis personens rusbruk bekymrer deg så mye av deg at du blir utslitt og deprimert, er det lurt å tenke over om du har behov for noen profesjonelle å snakke med.
Det finnes egne pårørendetilbud for deg som er pårørende til en som ruser seg. Du finner en oversikt over de ulike tilbudene på denne siden til helsenorge. Alle er gratis og de krever ikke henvisning.
Du kan også snakke med fastlegen din, og eventuelt diskutere muligheten for å få en henvisning til en psykolog.
Råd til deg som er partner med en som ruser seg
- Be om støtte fra dine nærmeste.
- Søk hjelp! Enten hos lege, psykolog eller et pårørendetilbud.
- Ta vare på deg selv. Sett grenser og prioriter ting som gjør deg godt.
- Har du barn, er det viktig at du snakker med dem om situasjonen. Familievernkontoret, Blå Kors Kompasset eller barnevernet kan hjelpe deg med å tilrettelegge samtalen til barnas alder og behov. De kan også tilby hjelp til barn som trenger det.
- Prat med andre mennesker i samme situasjon som deg. Det finnes en rekke støttegrupper for pårørende til mennesker med rusproblemer .