Det å være kjæreste med noen som har et rusproblem, kan være vanskelig.
Du kan bli bekymra og rådvill. Ofte er det vanskelig å snakke med hen om det, og dere er kanskje ikke enige om hvor problematisk rusbruken er.
Du vil hjelpe, men vet ikke hva du skal gjøre. Det finnes ingen fasit, men nedenfor finner nyttig informasjon og noen innspill.
Hva kan hjelpe?
Det du kan gjøre som kjæreste, er å prate med hen om det som bekymrer deg. Vær ærlig, og fortell hvordan du opplever situasjonen. Det er lurt å snakke om dette når dere ikke krangler. Dere bør også være edru begge to.
I beste fall fører samtalen til at hen forstår din side av saken bedre og får noen nye perspektiver på situasjonen. Din oppgave er ikke å få kjæresten din rusfri. Det er en jobb hen må gjøre selv, ofte med hjelp av voksne.
Trenger kjæresten din hjelp til å slutte og ruse seg, kan hen få det. Hen kan starte med å be foreldre/foresatte om hjelp, eller ta kontakt med et hjelpetilbud selv. Eksempler på steder å få hjelp er helsestasjon for ungdom, helsesykepleier, utekontakt eller ruskonsulent/rusteam i kommunen.
Dersom kjæresten din ikke vil slutte å ruse seg, er det vanskelig for deg å få hen til å endre mening. Du bestemmer ikke over hen, slik hen ikke bestemmer over deg. Den eneste du kan bestemme over er deg selv. Du har lov til å sette dine egne grenser for hva du kan gå med på i et forhold. Det gjelder også rusbruk. Hvis rusbruken til kjæresten din gjør at du ikke har det bra, er det lurt å tenke gjennom om du vil fortsette relasjonen eller ikke.
Er situasjonen til kjæresten din alvorlig, bør du også vurdere å fortelle det du vet til hens foreldre eller nærmeste pårørende.
Hvem kan jeg snakke med?
Ofte er det lurt å dele det vanskelige med noen. Du kan snakke med venner, foreldre, søsken, eller andre du stoler på. De kan ikke nødvendigvis fikse situasjonen, men de kan muligens hjelpe deg å sortere tankene dine litt. I tillegg er støtte og forståelse alltid godt når du står i noe utfordrende.
Noen ganger trenger du å snakke med en profesjonell. Du kan ta kontakt med helsesykepleier på skolen, helsestasjon for ungdom eller utekontakt om du ønsker det. De har taushetsplikt.
Du kan også snakke med oss i Rusinfo for veiledning. Du er velkommen til å ringe eller chatte med oss i åpningstidene.