Julen er høysesong for festing: Slik snakker du med tenåringen om alkohol

Det er desember, og mange foreldre skal sende tenåringen på juleball og nyttårsfester der alkohol kan være en del av scenarioet. Er du en av dem?

 Mange foreldre er opptatt av å advare mot hasj og illegale rusmidler, men du kan forebygge mye ved å ta praten om alkohol. Foto: iStock.

 

Det er noen år siden du selv var tenåring. Husker du hvordan foreldrene dine snakket med deg om alkohol? Er du usikker på hvordan du skal snakke med dine egne barn? Her er noen gode råd.

Begynn med deg selv: Er du en god rollemodell?

– Vi vet at ungdom med foreldre som drikker mye, ofte drikker mye selv, sier Sturla Kristoffer Naas Johansen, leder i informasjons- og veiledningstjenesten RUSinfo.

Han har noen klare oppfordringer til tenåringsforeldre:

  1. Vær tydelig på at det ikke er greit å drikke alkohol før man er gammel nok.
  2. Ikke legg til rette for at ungdommen skal drikke alkohol, verken ute eller hjemme.
  3. Tenk på hvordan du selv omtaler alkohol og fest.

Hvis du drikker vin i hverdagen for kosens skyld, må du regne med at poden får de samme holdningene til alkohol som deg. Det samme gjelder hvis du blir full på fest mens ungdommen er til stede. Johansen tror en del foreldre undervurderer sin egen rolle.

– Sannheten er at vi er viktigere for barna våre enn foreldrene våre var for oss. Noe av grunnen til det er at ungdommer er mer hjemme i dag, fordi mye av sosialiseringen foregår digitalt. I tillegg har skillet mellom generasjonene blitt mindre.

 

Sturla Kristoffersen Naas Johansen er leder i RUSinfo, en informasjons- og veiledningstjeneste om rus. Foto: RUSinfo

 

«Hvis man klarer å demme opp for tidlig alkoholdebut, forebygger man sannsynligvis også tidlig illegal rusbruk» – Sturla Kristoffer Naas Johansen, leder i RUSinfo.

 Kommer poden hjem full fra juleballet? Ikke ta «praten» der og da!

Det viktigste du kan gjøre er å invitere til en prat, men vent til dagen derpå. Vær undrende og still åpne spørsmål: Var dette noe hen la opp til frivillig eller var det et uhell? Hvordan skjedde det? Hva kan hen gjøre neste gang for å unngå at det skjer igjen?

– Det er lov å være tydelig på at man er skuffet. Samtidig må man innse sine egne begrensninger. Det er ikke sikkert du kan stoppe tenåringen din fra å drikke alkohol, men du kan gjøre mye for å legge til rette for en åpen relasjon basert på tillit, sier Johansen.

Han anbefaler også å snakke med andre foreldre, og bli enige om felles regler som skaper et godt foreldrenettverk.

– Det blir mer forutsigbart for ungdommene hvis alle foreldrene sier det samme, samtidig som du blir litt mer trygg på hva andre holder på med.

 

RUSinfo har laget brosjyrer om de vanligste rusmidlene i samarbeid med Uteseksjonen i Oslo og Kompetansesenter rus – Oslo. Her finner du brosjyren om alkohol.