Hvem kan se prøvesvarene?

Jeg har på eget initiativ tatt 2 Peth-prøver hos en lege som ikke er fastlegen min. Er det noen andre enn den legen som rekvirerte prøven og de som utførte testen som har tilgang til resultater av disse prøvene (uten mitt samtykke)? Prøvene er såpass lave at legen ikke syntes det var nødvendig å informere fastlegen min om dem, men jeg ønsker allikevel at resultatet er hemmelig. Hvem har evt. tilgang til slike prøver? Er det slik at hvem som helst som vet personnummeret mitt og er lege eller ansatt i offentlig helsetjeneste har tilgang til disse prøvene?

mann/gutt |
39 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dersom legen som har rekvirert prøvene er offentlig ansatt, så journalføres resultatet i pasientjournalen din. Den kan i prinsippet alle som er ansatt i offentlig helsesektor lese, men med det viktige forbeholdet at det bare er personer som trenger informasjon for å gi deg behandling som har lov å gå inn der. Det journalføres hvem som til en hver tid har lest journalen din. Du kan lese mer om regler rundt pasientjournal på denne siden til Helsenorge.

Er vedkommende privatpraktiserende kan ikke fastlegen se svarene i sitt journalsystem.  Hen må i så tilfelle be om å få svarene utlevert. Det betyr jo også at fastlegen din må vite at du har oppsøkt denne andre legen og at det er noen prøvesvar å få utlevert.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.