Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Hvorfor legger jeg på meg av øl? Hvorfor er alkohol lovlig når flere får medisinsk cannabis med god effekt?

Hei.
Jeg har veldig mange traumer og alkohol har dempet triggere. Jeg lurer bare på hvorfor jeg legger så veldig mye på meg av øl, uten at jeg spiser? Mens andre spiser og drikker men bare blir tynne. Samtidig lurer jeg på hvorfor alkohol er lovlig når flere som slutter får medisinsk cannabis som stabiliserer ptsd/triggere og ikke skader lever,hjerte og nerve systemet. Hvordan kan man oppsøke veiledning når man mister førerkort og får masse tilleggs belastninger ved og erkjenne at man sliter?.

kvinne/jente |
32 år |
rogaland

  Rusinfo svarer:

Du har mange gode spørsmål, så det er fint at du tar kontakt.

Siden mennesker har ganske ulik forbrenning, er det ganske individuelt forskjellig hvor mye man legger på seg av mat og drikke. Mye av dette avgjøres av genene. Mennesker som har gener som gir høy forbrenning, vil ha behov for mer mat enn de forbrenner for å legge på seg. Har man derimot gener som gir lavere forbrenning, vil man lettere kunne legge på seg.

Alkohol inneholder i seg selv flere kalorier enn mye annen drikke, og øl er i tillegg den mest næringsrike av alle alkoholholdige drikkevarer. Her kan du lese mer om kalorier i øl, vin og brennevin.

Du lurer på hvorfor alkohol er lovlig, når enkelte pasienter får medisinsk cannabis som gir god effekt. Svaret på dette er komplisert, og del av en sammensatt problemstilling hvor det ikke finnes noen helt opplagte fasitsvar. Vi kan trygt si at dette handler mye om historie og kultur, og ikke bare om stoffenes egenskaper. Alkohol har lenge vært et utbredt rusmiddel i Norden, trolig i flere tusen år. En viktig grunn til det er nok at rusmiddelet ikke er så vanskelig å produsere, og er resultat av en forråtnelsesprosess som har vært kjent i lang tid.

Forbudet mot cannabis var del av en internasjonal, politisk prosess, og dette er et felt som er i endring. Mange land har i dag myket opp lovverket for cannabisbruk, og særlig medisinsk bruk blir stadig mer utbredt. Dette er et felt der det gjøres mye forskning for tiden, og hvis forskningen viser gode resultater for pasienter kan det være at cannabis vil bli tilgjengelig for flere pasientgrupper etter hvert.

Vi er ikke kjent med at det finnes tilbud for veiledning ved tap av førerkort, men om du har spørsmål om lovverket rundt dette kan du f.eks. kontakte en jurist. Du kan også lese mer om helsekravene til førerkort i Førerkortveilederen hos Helsedirektoratet.

Om du har mistet førerkortet som følge av helse- eller rusproblematikk er det forståelig at dette er belastende. Selv om vi ikke kjenner til en tjeneste som jobber spesifikt med dette, finnes det steder du kan henvende deg. Det er viktig at du ikke står helt alene med vanskelige tanker rundt dette.

Her kan både din fastlege og kommunens ruskonsulenter være til hjelp. Alle kommuner og bydeler har egne ansatte med ansvar for oppfølging av personer som søker hjelp med rusrelaterte problemer. Disse kan bidra med råd og veiledning, men også men terapeutiske samtaler. Begge har taushetsplikt og kan henvise til spesialisthelsetjenesten ved behov. Informasjon om disse tjenestene kan du finne på din kommunes hjemmeside.

Du kan også kontakte Mental helses hjelpetelefon, det er en døgnåpen og anonym tjeneste. Her kan du lese mer om dette tilbudet.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.