Har jeg skadet helsen min med alkohol?

Hei,
Jeg lurer på om hvor mye alkohol må til for å faktisk ødelegge kroppen?
Jeg drakk mye for måneder tilbake sia, i mange år. Drakk minst ei flaska vin ca. Alt fra hvit, rødt til rose.
Holdt meg 3 måneder nå pga jeg har vert dårlig i formen pga kraftig angst, muskel verk og nerver som skaper seg. (Føles det ut som) bare sånn plutselig. vi finner ikke ut av noe, legen sier jeg er frisk som en fisk. Eneste hva at jeg hadde noen galle steiner så lever prøvene steg bitte litt men gikk ned igjen. Nå denne måneden skal jeg i bursdag, julefest og nyttår å jeg har lyst å kunne ta meg ett par enheter som di sier igjen å kunne verme igjen. Bare forskjellen nå er at jeg vil ikke gå tilbake til å drikke mye som før. Så Spørsmål er, hva kan skade? Har jeg blitt skadet allerede eller hvordan kan jeg drikke uten å ta skade? Ser folk drikker som helter å klarer seg. Så om jeg har lyst å kunne verme noen ganger så lenge det ikke er flere ganger på ei uke eller hver helg så kan vel det gå fint?

kvinne/jente |
26 år |
rogaland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi er ulike, og kroppene våre tåler ulike mengder alkohol. På denne siden til HelseNorge finner du god informasjon om alkohol og helse på kort og lang sikt. Du har nok ingen skader av ditt alkoholbruk så lenge legen din mener du er frisk. Er det noe du er usikker på, kan du jo be om flere undersøkelser.

Det er flott at du har tatt deg en god pause for en flaske vin om dagen eller mer er skadelig høyt forbruk. Hvis du nå etter en pause har tenkt å begynne å drikke mer moderat bør jo det være greit hvis du klarer det. Anbefalingene fra helsemyndighetene er maks 9-14 enheter i uken for kvinner. Skal du være på den sikre siden bør du nok ikke overskride 9 enheter som tilsvarer 0,33 pils eller 12 cl vin (ett glass) om dagen.

Hvis du merker at du begynner å få lyst til å drikke mer og drikke daglig bør du ta tak i det for å unngå helseskader. Enten slutte som du har gjort nå, redusere eller oppsøke hjelp hvis du ikke klarer det.

Ta gjerne kontakt med oss i åpningstiden for en nærmere prat om dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.