Kan dette være smuglersprit?

Hei, jeg og noen venner skal ha fest i helga og en av venninnene skulle skaffe alkohol. Hun sier hun skaffer det av noen «karer». Jeg ble umiddelbart litt usikker og spurte hva slags vodka det var og da sa hun «Starosta» (noe jeg aldri har hørt om). Jeg søkte litt og ser at det er en polsk vodka, men som ikke finnes på Vinmonopolet sin nettside. Derfor lurer jeg på om dette er smuglersprit? Har hørt mye om Metanolforgiftning og jeg lurer på om dette er noen fare her? Vet du/dere noe om Starosta Wodka og om det selges i Norge? Produsenten er Polanin. Jeg spirte henne om hun kjenner disse «karene» og da sa hun «ja, de er greie», men jeg vet jo fortsatt ikke hvor de har kjøpt spriten. Hvor store mengder metanol blir man f.eks. blind av? Hvis smuglersprit er tilsatt metanol, hvor mye er det snakk om? Hvor ofte skjer det metanolforgiftning i Norge? Høres ut som det er ekstremt vanlig, men sist nyhetsartikkel om det er fra 2020. Ps: Kommer nok ikke til å drikke spriten dersom jeg ikke får forsikret meg om at det ikke er smuglersprit.

kvinne/jente |
18 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Det er kun Vinmonopolet som har lov til å selge sprit i Norge, og Starosa finnes i alle fall ikke i det sortimentet de har på nett. Det kan naturligvis være at denne er kjøpt fullt lovlig over disk i Polen, eller et annet land som selger denne spriten, men med mindre dere personlig kjenner disse «karene» godt vil vi anbefale dere å la være å drikke denne spriten. De selger den tross alt illegalt til dere, så vi tenker at det er et dårlig tegn.

Metanol er ekstremt farlig å få i seg, og kan som du sier føre til blindhet og i verste fall død. Selv om det ikke skjer veldig ofte at folk blir metanolforgiftet er det altså så farlig at om det er noen som helst tvil bør man la være å drikke den aktuelle spriten.

Farlig dose er 7–8 gram, og dødelig dose fra 30 gram i følge Store medisinske leksikon. Men du har ingen måte å finne ut av hvor mye metanol spriten eventuelt inneholder uten å teste den i et laboratorium. Vi kan ikke vite hvor mye metanol som evt. er tilsatt, hvis den er tilsatt noe. Det kan være alt fra at hele innholdet er ren metanol, til kun små mengder. Det er uansett ikke noe heldig å få i seg metanol overhode.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.