Hei, hei! Jeg skriver en oppgave om de tyngre narkotiske stoffene (heroin, kokain og amfetamin) og jeg lurer på én ting: Hvordan skal/kan man motstå ruspresset i ungdomsmiljøet? Noen konkrete (eller abstrakte, for den saks skyld) tips? 🙂
Kvinne, 14 år fra Akershus

(Tittelen er tilpasset innholdet i spørsmålet. Admin)

Når det gjelder ungdom, så er ruspresset definitivt størst når det gjelder alkohol. Deretter – på «andre plass» – er det nok hasj og marihuana som kommer. De tunge stoffene som du nevner er det lite press på å bruke blant ungdom; rett og slett fordi det er få ungdommer som bruker det. Men, vi kan si noe generelt om ruspress.

Grunner for ikke å prøve rusmidler:

* Foreldrene har lært dem betydningen av å ta egne valg og se konsekvenser av valgene de tar
* De har rett og slett bestemt seg for å aldri prøve rusmidler
* De har snakket med foreldrene sine om hvorfor folk ruser seg, hvorfor det er vanskelig å slutte, at det kan være veldig farlig, at det er ulovlig og at det å bruke narkotika kan få store konsekvenser for livet videre
* De har fått klare regler hjemmefra, for eksempel om innetider eller hentetider. Dette skjermer dem for vanskelige valgsituasjoner og gir dem «unnskyldninger» til å si nei
* De har lært seg argumenter for å si nei, for eksempel: «Ikke sikkert jeg takler dette – man vet aldri hvordan man reagerer,» «Jeg er solidarisk, det er ikke sikkert vennene mine takler dette, selv om jeg gjør det»
* De kjenner til noen som har fått alvorlige psykiske plager etter bruk av rusmidler

Andre kilder: