Skoleoppgave om heroin, amfetamin og kokain. Hvordan kan ungdom motstå presset?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei, hei! Jeg skriver en oppgave om de tyngre narkotiske stoffene (heroin, kokain og amfetamin) og jeg lurer på én ting: Hvordan skal/kan man motstå ruspresset i ungdomsmiljøet? Noen konkrete (eller abstrakte, for den saks skyld) tips? 🙂
Kvinne, 14 år fra Akershus

(Tittelen er tilpasset innholdet i spørsmålet. Admin)

Når det gjelder ungdom, så er ruspresset definitivt størst når det gjelder alkohol. Deretter – på «andre plass» – er det nok hasj og marihuana som kommer. De tunge stoffene som du nevner er det lite press på å bruke blant ungdom; rett og slett fordi det er få ungdommer som bruker det. Men, vi kan si noe generelt om ruspress.

Grunner for ikke å prøve rusmidler:

* Foreldrene har lært dem betydningen av å ta egne valg og se konsekvenser av valgene de tar
* De har rett og slett bestemt seg for å aldri prøve rusmidler
* De har snakket med foreldrene sine om hvorfor folk ruser seg, hvorfor det er vanskelig å slutte, at det kan være veldig farlig, at det er ulovlig og at det å bruke narkotika kan få store konsekvenser for livet videre
* De har fått klare regler hjemmefra, for eksempel om innetider eller hentetider. Dette skjermer dem for vanskelige valgsituasjoner og gir dem «unnskyldninger» til å si nei
* De har lært seg argumenter for å si nei, for eksempel: «Ikke sikkert jeg takler dette – man vet aldri hvordan man reagerer,» «Jeg er solidarisk, det er ikke sikkert vennene mine takler dette, selv om jeg gjør det»
* De kjenner til noen som har fått alvorlige psykiske plager etter bruk av rusmidler

Andre kilder:

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.