Årsaker til rusmisbruk

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

rustlf-logo 75x67Hvorfor begynner unge og voksne med rus? og hvorfor fører dette så ofte til rusmisbruk? Altså hva er årsaken til rusmisbruk?
Kvinne, 18 år fra Rogaland

Vi tar i svaret utgangspunkt i ungdom. Dette er fordi det fleste prøver ut rusmidler når de er ungdom. Og det er fordi grunnene til at folk ruser seg kan være temmelig like for voksne og ungdom. I spørsmålet ditt sier du bl.a. «hvorfor fører dette så ofte til rusmisbruk?» Som en generell kommentar til denne delen av spørsmålet: det å ruse seg fører ikke så ofte til misbruk. De aller fleste som ruser seg gjør det på alkohol. Og det er kun et fåtall av de som drikker som blir alkoholmisbrukere. Det samme gjelder hasj. Av ungsom som prøver hasj, er det et fåtall som blir hasjmisbrukere.

Spørsmålet ditt om årsaker er helt sentralt innenfor forskning. Det er et komplekst spørsmål med et sammensatt svar.

Denne artikkelen på hjemmesiden vår diskuterer ulike årsaker til at ungdom velger å forsøke, eller ikke forsøke, rusmidler. Denne artikkelen, av sosiologen Willy Pedersen på Forebygging.no, diskuterer perspektiver som genetikk og biologi, personlighetstrekk, psykiske lidelser og samfunn og kultur i forhold til hvorfor ungdom ruser seg.

De fleste ungdom vil før eller siden forsøke å ruse seg (i hvert fall på alkohol), men hvorfor blir noen rusmisbrukere, mens andre som ruser seg ikke blir det? Det er vanskelig å gi noe entydig svar på dette, men biologisk/genetisk sårbarhet og oppvekstmiljø (spesielt familien og jevnaldermiljøet) er faktorer som i hvert fall bør tas med i betraktningen. Denne artikkelen, også av Willy Pedersen, diskuterer hvorfor noen utvikler et rusmisbruk. Denne artikkelen hos Folkehelseinstituttet forklarer avhengighet ut i fra rusmidlers påvirkning av belønnelsessenteret i hjernen. Denne artikkelen hos Helsedirektoratet diskuterer også avhengighet ut i fra forandringer i hjernen forårsaket av rusmidlene.

Litt om stoffer og hjernen.

På den nederlandske siden Jellinek.nl finner du en oversikt over hvordan ulike stoffer påvirker hjernen. Stoffene som omtales er alkohol, nikotin, cannabis, amfetamin, kokain, ecstasy og heroin. Presentasjonen er oversatt til svensk og dansk, men ikke til norsk.

En annen side som beskriver det samme er The Mouse Party, hentet fra universitetet i Utah, USA. Dette er en «interaktiv» side hvor du plukker opp en mus og dobbeltklikker når du holder den over stolen. Da får du se hvordan stoffet virker på hjernen. The Mouse Party er på engelsk.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.