articlesJeg har en oppgave om rusmidler og ungdom i Norge. Derfor lurte jeg på om dere kunne svare på noen spørsmål angående det. 1. Hva er grunnen til at ungdom flest bruker rusmidler? 2. hvordan kan man komme seg ut av avhengighet? 3. Hvilken virkning får man av rus? 4.hvilken aldersgruppe er mest preget av rus? 5.hvilket rusmidel er det mest utbrette? 6. nevn tre gode råd man kan gi? 7. hva kan man gjøre for å hindre å starte med rus? fra jente 16 år.
Kvinne, 16 år 

Vi skal gi deg noen svar og steder du kan lese selv. Ellers er det jo vi som gjør oppgaven for deg, og det er sikkert ikke lærerens plan.

1. Hva er grunnen til at ungdom flest bruker rusmidler?

Det er nok ofte slik at folk som eksperimenterer med rus egentlig vet hvor farlig det kan være, men at de ikke tar denne kunnskapen innover seg. Allikevel er det slik at ungdom flest ikke utvikler problematisk forhold til rus. De kan f.eks tenke at «dette skader ikke MEG» eller «JEG blir ikke avhengig.» Det er heller ikke slik at «alle» bruker rus. De fleste ungdommer mellom 15 og 20 har prøvd alkohol, men dette er også det mest utbredte rusmiddelet i Norge. Når det gjelder narkotika er det ikke slik at alle bruker det. Det kan du lese mer om på denne statistikken.

Her finner du en liste over grunner til hvorfor folk driver med rus.

Hvorfor prøver noen rusmidler?

2. Hvordan kan man komme seg ut av avhengighet?

3. Hvilken virkning får man av rus?

Rusmidler har veldig ulike virkninger. Les mer her. Generelt ved rusmidler er at de endrer vår bevissthetstilstand – man blir «rusa». Alle rusmidler har noen fellestrekk: Inntak av rusmidler gir en umiddelbar velværefølelse, samtidig som konsentrasjon, hukommelse og andre hjernefunksjoner svekkes. En blir mer impulsiv og evnen til å gjøre en kritisk vurdering avtar. Gjentatt rusmiddelbruk kan føre til avhengighet.

4. Hvilken aldersgruppe er mest preget av rus?

Den gruppen mennesker som har brukt det mye og lenge. Ofte er det snakk om langtkommende alkoholikere og heroinister. Denne gruppen har en tendens til å ikke bli spesielt gamle.

5. Hvilket rusmidel er det mest utbredte?

Alkohol. 

6. Nevn tre gode råd man kan gi?

Vi kan gi deg noen flere enn tre.

7. Hva kan man gjøre for å hindre å starte med rus?

Vi anbefaler deg denne artikkelen.

Legg igjen en kommentar