Det å ha noen i familien med et rusproblem kan være vanskelig. Du kan bli bekymra og rådvill.
Du vil hjelpe, men vet ikke hva du skal gjøre. Det finnes ingen fasit, men nedenfor finner du nyttig informasjon og noen innspill.
Hvis det er en av foreldrene dine som ruser seg, kan du se egne råd for dette på siden vår «Jeg er barnet til en som ruser seg».
Hva kan hjelpe?
Mange som er glade i en som ruser seg, har for store krav til seg selv og hvor mye de kan hjelpe. Det er ikke så rart at du vil hjelpe en du er glad i. Men det er viktig å huske på at dette ikke er ditt ansvar. Det finnes heldigvis behandling til folk med rusproblemer, og i mange tilfeller kan det være helt nødvendig for at den det gjelder skal bli bedre.
Det du kan gjøre er å fortelle det du vet til en voksen. Det kan være voksne du kjenner, eller profesjonelle som for eksempel utekontakt, helsesykepleier eller helsestasjon for ungdom. Snakk med dem, så kan de følge opp situasjonen videre. Det er nemlig en voksenoppgave.
Er du trygg på personen som ruser seg, og har et nært forhold til hen, kan du i tillegg fortelle det direkte til personen at du er bekymret. Du kan også oppfordre hen til å søke hjelp selv. Men om du ikke tør eller vil det, så skal du ikke gjøre det.
Hvem kan jeg snakke med?
Ofte er det lurt å dele det vanskelige med noen. Du kan snakke med venner, foreldre, søsken, eller andre du stoler på.
Noen ganger trenger du å snakke med noen profesjonelle. Du kan ta kontakt med helsesykepleier på skolen, helsestasjon for ungdom eller utekontakt om du ønsker det. De har taushetsplikt. Du kan også ringe eller chatte med oss i Rusinfo for veiledning.
Blå Kors Kompasset tilbyr gratis terapi til deg som vokser opp i et hjem med rus. Du trenger ikke henvisning og de har taushetsplikt.
Dersom rusproblemene til personen du er i familie med gjør at du, eller noen andre, ikke har det bra hjemme, kan du ringe Alarmtelefonen på tlf: 116 111.