Khat

Khat (Catha edulis) er en plante med opprinnelse i det nord-østlige Afrika og det sør-vestlige Asia. Bladene tygges vanligvis i noen timer, og rusvirkningen inntreffer normalt etter 1-2 timer. Bladene kan også anvendes i te.

Katinon, som er virkestoffet i Khat, virker stimulerende på sentralnervesystemet, og gir en oppkvikkende rusvirkning som har fellestrekk med f.eks. amfetamin og koffein.

 

Virkninger og bivirkninger av khat

Khat kan være vanedannende, og kan ved lengre tids regelmessig bruk gi fysiologiske bivirkninger som økt blodtrykk, hjertebank, misfarging av tenner, forstoppelse samt betennelser i munn, svelg og tannkjøtt. Et slikt bruksmønster kan også medføre psykologiske bivirkninger, som f.eks. paranoide vrangforestillinger og aggressivitet.

 

Khat og lovgivning

Khat (Catha edulis) er oppført på narkotikalisten, og tilvirkning, anskaffelse, omsetning, innførsel, utførsel, oppbevaring, besittelse og bruk av khat er forbudt med hjemmel i Narkotikaforskriften § 5.

 

Khat i urinprøver og blodprøver

Bruk av katinon kan påvises i opptil 30 timer etter inntak med en urinprøve, og opptil 12 timer etter inntak med en blodprøve.

Velkommen til RUSinfo!

HAP-app: Det har vist seg at appen trenger full oppgradering for å virke som den skal i iOS. Vi har funnet et firma som vil jobbe med oppgraderingen, men det kan ta litt tid og vi beklager til alle som savner appen