Hei 🙂
Jeg lurer på om jeg har et problem med alkohol. min far var periode-dranker og utøvet vold mot min mor i hele min oppvekst så jeg har alltid vært veldig opptatt av å kontrollere mitt eget forbruk.
Nå har forbruket økt sakte, men sikkert. Drikker hver dag 2-3 glass hvitvin eller rødvin og mer helgen. Tar kanskje et glass whisky, men veldig sjeldent. Jeg gleder meg til glasset hver dag foran TVen og jeg koser meg virkelig. Har kjøpt små glass som rommer 1 dl, oppbevarer vin i kjølerom/vaskerom så jeg må hente meg drikke der, men det hender jeg tar en stor slurk før jeg fyller glasset mitt igjen. Ikke alltid, men det hender…. Totalt for en uke går det med ca 3 liter hvit/rød vin fordelt over hele uken og jeg noterer hver dag.. I tillegg har min mann fått innsovningstabletter som jeg også tar. 2.5 mg Stilnoct hver kveld og noen ganger 5 mg hvis hodet fylles opp av vanskelige tanker. Hovedgrunnen til at jeg drikker er at jeg liker det! Aldri overstadig beruset, men lett beruset. Liker både smaken og virkningen. Jeg opplever ikke noe problemer med dette, men har jeg et problem sånn sett fra deres side? bør jeg være bekymret? ser fra legebesøk tilbake før 2000 at jeg har hatt denne dialogen med min lege så jeg har alltid vært oppmerksom. så hvor fort kan dette bli et alvorlig problem for helsa? og er det det selv om jeg selv ikke synes det? hilsen (anonymisert)

Kvinne, 63 år fra Akershus


RUStelefonen svarer:

Så fint at du følger med på ditt eget forbruk, selv om det var en trist bakgrunn for det.

Et problem med alkohol kan være så mye. Det kan være å drikke sjeldent men alt for mye, reagere dårlig på alkohol (bli sint, aggressiv osv.), være avhengig, drikke så mye at det er skadelig for helsa osv. Aller viktigst er kanskje om det er et problem for deg, eller de rundt rundt deg.

Du kan selv ta en titt på kriteriene for avhengighet:

Avhengighetssyndrom i ICD-10
Å sette diagnosen ”avhengighet” kan bare gjøres hvis tre eller flere av følgende kriterier har inntruffet samtidig i løpet av det foregående året. Brukeren har:

Slik vi forstår deg er det imidlertid helsa du tenker mest på, og som kanskje er mest relevant. WHO definerer storforbruk for kvinner som 14 alkoholenheter per uke. Over dette forbruksnivået er det forhøyet risiko for helseskader som organskader. Dette er ikke noen absolutt fasit, fordi folk er forskjellige. Likevel virker det, basert på det du skriver, som at du drikker en del mer enn dette i løpet av en uke. Hvis det er tilfelle er det best å redusere inntaket for å bevare en god helse.

Hvis du ønsker det kan du teste alkoholforbruket ditt ved hjelp av en AUDIT-test.

Ønsker du hjelp til å redusere bruken din kan du snakke med legen din om det, eller prøve det nettbaserte programmet Balance (gratis).

Når det gjelder mannen din sine medisiner er det best om du ikke tar disse. Trenger du Stilnoct selv er det mye bedre å ta dette opp med legen din, slik at du kan få din egen resept. Da passer legen på at det er trygt for deg å ta denne medisinen og tilpasser dosen til deg. I tillegg slipper mannen din å gå tom før tiden, og kanskje måtte gå en periode uten medisin han egentlig trenger. For øvrig bør dere begge være  forsiktige med å kombinere Stilnoct med alkohol.