Hei.
Jeg har et spørsmål angående rusmiddel testing og påvirkning av andre stoffer enn det du blir testet for. Jeg leverer jevnlig urinprøver frivillig i samarbeid med barnevernet. Dette er noe jeg ønsket da de mistenkte at jeg røyket cannabis. Jeg ønsket å renvaske meg selv og går nå prøver i et år. Dette har vært en smått nervepirrende prosess hittil fordi jeg på andre og tredje test fikk beskjed om for høy konsentrasjon i urin. Jeg snakket jevnlig med legen om dette da jeg kun drakk vann på oppfordring av sykepleiere som fulgte meg inn. Når jeg ikke fikk ut noe urin ble jeg da oppfordret til å drikke vann. Heldigvis fant jeg raskt en løsning hvor legen ba meg kutte ut væske inntak 3 timer før oppmøte. Det har da gått fint med konsentrasjon av urin.

Mitt spørsmål nå er at jeg har en gammel resept på valium pga tannlege skrekk. Jeg har ikke vært der på over et år, så for et par uker siden ble jeg innkalt. Det er da vanlig for meg at jeg tar en valium som beroligende. Dette har legen skrivet ut for meg! Jeg blir KUN testet for THC, men lurer på om dette kan ha utslag for en ren THC prøve? Jeg vet at virkemiddel i valium er lenge i urin og at dette ville komme frem på en full rusmiddel analyse. Men som sagt krysses det KUN av på THC når jeg leverer urin. Kan dette på noen som helst måte tulle til mine prøve svar? Er det noen som helst sjanse at testen blir positiv for THC ved et slikt inntak?

Mann, 27 år fra Østfold


RUStelefonen svarer:

Nei du vil ikke få positiv prøve på THC ved inntak av Valium. Diazepam er virkestoffet i Valium og gir positivt utslag på det. Valium kan i noen tilfeller gi falsk positivt utslag på enkelte medikamenter, men ikke THC.