Hvordan påvirker rusmidler nervesystemet og hormonsystemet?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hvordan påvirker rusmidler nervesystemet og hormonsystemet. Gjerne bruk begrepene dempende, stimulerende, hallusinogener og avhengighet.

Mann, 14 år fra Oslo


RUStelefonen svarer:

Vi antar det er en skoleoppgave og den virker ganske omfattende. Det er flere hundre stoffer som er listet på narkotikalisten og i tillegg har vi alkohol som er det mest benyttede rusmiddelet i Norge. De ulike rusmidlene virker ulikt på deler av hjernen og deles grovt opp i tre ulike kategorier; dempende, stimulerende og hallusinogene. Ofte vil et rusmiddel kunne være alle tre tingene (som f.eks hasj) men fordi det er mest dempende kommer de i kategorien dempende. Typiske stimulerende rusmidler er amfetamin og kokain, dempende er heroin og hasj, og hallusinogene er LSD og fleinsopp. Du finner oversikt over de mest vanlige rusmidlene og hvilken kategori de tilhører hvis du søker på Venn diagram rusmidler.

Når det gjelder hvordan det virker på hormon- og nervesystemet vil det variere fra person til person, hvor mye som og hvor ofte det brukes. Alder, helse, miljø og sårbarhet har også stor betydning for hvordan rusmiddelet virker på oss.  Hvis du velger et rusmiddel fra de ulike kategoriene dempende, hallusinogent og stimulerende og leser om de på Fakta om rusmidler på vår hjemmeside står det hvordan det virker på oss.

Avhengighet kan oppstå og årsaken er at alle rusmidler virker på belønningssenteret i hjernen og gir følelse av velvære. I begynnelsen oppsøker mange det for å oppleve dette velværet igjen, men over tid kan det bli den eneste måten å oppleve velvære på. I tillegg til å oppleve velvære kan man også bli fysisk abstinent hvis man ikke får rusmiddelet og da er det lett å bli avhengig. Du kan lese mer om avhengighet på Helse Norge.

Det finnes mange hormoner og du nå nesten lete deg frem og finne ut av de for de rusmidlene du velger deg. Her er en artikkel om alkohol og hvordan det virker på sentralnervesystemet og kroppen fra OuS.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.