Er narkotika farlig? Og hvorfor?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Er narkotika farlig? og hvorfor?

Mann, 14 år fra Hedmark


RUStelefonen svarer:

Det kommer veldig an på. Det korte svaret er at ja, noen ganger kan det absolutt være farlig. I andre tilfeller er risikoen ganske lav. I mange tilfeller befinner man seg kanskje et sted i mellom de to ytterpunktene, hva gjelder risiko.

Først og fremst er det viktig å vite at ordet «narkotika» er en betegnelse som omfatter veldig mange, veldig ulike stoffer. De ulike stoffene kan ha veldig ulike virkninger og bivirkninger, og ulik risikoprofil. Noen stoffer gir f.eks. risiko for overdose, mens andre ikke gjør det. Noen stoffer gir f.eks. risiko for avhengighet, mens andre ikke gjør det. Noen stoffer gir f.eks. risiko for aggressiv eller kritikkløs atferd, mens andre ikke gjør det. Noen stoffer gir f.eks. risiko for psykiske problemer, mens andre ikke gjør det.

En annen viktig faktor er at folk er forskjellige. Noen er mer sårbare for denne typen problemer enn andre. Delvis kommer dette f.eks. an på vedkommendes personlighet, og delvis kommer det an på hva slags miljø og livssituasjon personen befinner seg i. Alder og helsetilstand har også betydning. For å nevne noe.

En tredje viktig faktor er hvordan og hvor mye et stoff brukes. For eksempel kan ett og samme stoff gjøre mye større skade dersom det brukes i store mengder, og/eller på en uforsiktig måte, sammenlignet med et mer forsiktig og sporadisk forbruk.

Så, som du sikkert skjønner, så er dette egentlig et veldig komplekst og omfattende spørsmål, hvor det er umulig å gi noen helt absolutte fasitsvar. Men, du kan jo f.eks. lese på våre faktasider om rusmidler, hvor du finner info om mange narkotiske stoffer – så kan du selv vurdere hvor farlige du synes de virker.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.