Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Tusen takk for svar på mitt spørsmål om jeg tror jeg er rusavhengig eller ikke. Jeg har et oppfølgningsspørsmål: Jeg har hørt at dersom man holder seg borte fra f.eks. OxyContin en viss tid, vil toleransen reduseres. Vet dere i hvor lang tid jeg burde holde meg unna OxyContin for å «nullstille» reseptorene i hjernen?

Og ett til om jeg får lov. Jeg klarte overraskende mye denne dagen jeg sendte inn spørsmålet, det ble både krydderkake og full fiskemiddag og mer til. Jeg har hørt noen si at OxyContin i seg selv kan være med på å opprettholde smerter ved langvarig bruk. Er denne påstanden hold i og er det dette jeg faktisk nå i perioder av døgnet opplever eller er det en placeboeffekt jeg ser – det er mye vi mennesker kan få til bare vi er innstilt på det, vet jeg.

Dere oppfordret meg sist til å holde kontakt med legen videre. Saken er den at jeg nå skammer meg sånn og føler jeg har misbrukt legens tillit. Og jeg har selv tanker om at jeg selv fortjener å ha de smertene jeg kjenner på. At det er jeg selv som har satt meg i situasjonen og må ta følgene av det. Jeg har ikke turt å fornye en eneste resept og nå er jeg gått tom for også Ketorax og Nobligan. Samboeren min argumenterer imot, men jeg tenker at han er inhabil i saken. Men jeg vet innerst inne at jeg nå gjentar et mønster fra barndommen som gjør at jeg får bekreftet for meg selv at «jeg er hatet. Ingen er glad i meg og de er ute etter å straffe meg når jeg gjør noe galt/ulydig». Jeg er redd for å få dette enda en gang stadfestet ved å få ytterligere et nei til ny resept av fastlegen. Det nederlaget vet jeg ikke om jeg kan klare å stå i… Uff, unnskyld.

Kvinne, 38 år fra Hordaland


RUStelefonen svarer:

Vanligvis tar det ikke så lang tid fra siste inntak til toleranse er «nullstilt», vi vil anta 4-6 dager fordi OxyContin er depot.

Når det gjelder lengre tidsbruk og smerter er det noe som heter Opioidindusert hyperalgesi, dette innebærer økt følsomhet for smerte ved lengre tids bruk av opioider. Les mer i denne artikkelen fra Relis.

For øvrig vil vi fremdeles oppfordre deg til å fortsette oppfølging med legen din.