Er det farlig å te efedrin for å gå ned i vekt?

Kvinne, 20 år fra Akershus


RUStelefonen svarer:

Ja, det kan det være.

Antidoping skriver følgende om Efedrin:

«Efedrin brukes som dopingmiddel på grunn av den sentralstimulerende effekten, men det brukes også som slankemiddel på grunn av den fettforbrennende og appetittreduserende effekten. Den prestasjonsfremmende effekten er dårlig dokumentert, og når det gjelder effekt på slanking, er det ingen vitenskapelig enighet. Efedrin er ulovlig å importere til Norge, selv om det kan kjøpes over disk i utlandet. Misbruk av efedrin fører til en utvikling av toleranse, og krever dermed gradvis høyere dose over tid for å oppnå den samme ønskede effekten. Det har også en rekke mulige bivirkninger.»

Efedrin har mange av de samme bivirkningene som amfetamin, men i mildere grad. Ved inntak av høyere doser vil effektene på hjerte/kar (bl.a. hjerterytmeforstyrrelser og økt blodtrykk) og den psykiske tilstanden bli mer framtredende og faren for alvorlige bivirkninger øker.