Kan hasj stoppe utviklingen?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Kan hasj stoppe utviklingen ?

Mann, 14 år fra Trøndelag


RUStelefonen svarer:

 

Mulige bivirkninger av cannabisbruk

Mulige fysiske komplikasjoner ved røyking av cannabis inkluderer kronisk bronkitt og andre åndedrettsplager. Bruk av cannabis kan ha ulike negative effekter på fosteret ved bruk under graviditet, kan gi dårligere sædkvalitet hos menn og kan ha en negativ virkning på hjertet for personer som allerede har en hjertelidelse eller har hatt hjerteinfarkt. De fleste fysiske komplikasjoner oppstår etter hyppig bruk over tid.

Koordinasjon, konsentrasjon og reaksjonsevne kan være svekket opp til 24 timer etter inntak.

Virkningene av cannabis samspiller med brukerens personlighet, forventninger, miljø og rusdosen. Forskning tyder på at cannabisbruk kan fremskynde utviklingen av schizofreni og andre psykoselidelser hos disponerte personer. Å være disponert vil si at man har en genetisk, psykologisk eller sosial sårbarhet.

Komplikasjoner kan forsterkes dersom man bruker cannabis sammen med andre rusmidler, legemidler eller alkohol.

Jevnlig bruk. Dersom man har brukt cannabis mye over tid, opplever enkelte at de får et lavere energinivå. Et høyt forbruk vil i noen tilfeller medføre svekkelse av hukommelse, konsentrasjon, innlæringsevne og impulskontroll. Mange kan kjenne på vansker med å huske ord og beskrive hva de føler. Evnen til planlegging og refleksjon kan bli dårligere. Disse symptomene vil normalt gå over etter avsluttet bruk.

Noen vil ved jevnlig bruk over tid oppleve at de blir avhengige av cannabis og får abstinensplager om de forsøker å slutte.

Når hjernen er under utvikling i ungdomsårene ser det ut til at den kan være mer sårbar for bruk av cannabis enn en voksen hjerne. Jevnlig bruk i ungdomsalder kan gi økt risiko for å utvikle avhengighet til cannabis, og kan medføre svekkelse i kognisjon som hukommelse, konsentrasjon, læring, risikovurdering, planlegging, koordinasjon og refleksjon.

Her kan du lese mer.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.