Hei veninna mi på 20 år røyket hasj og hun har hjerteproblemer, hun har hatt det siden hun ble født. Veninna mi skal til sykehuset for å sjekke hjerte sitt, dette gjør hun vært år. Hun skal ta ultralyd og løpe På en maskin med ledninger på seg. Spørsmålet mitt er. Kan legen oppdage at hun har røyket hasj, via en ultralyd og en tredemølle med ledninger hun har på seg?

Kvinne, 20 år fra Akershus


RUStelefonen svarer:

Nei, legen kan ikke oppdage bruk av hasj via ultralyd eller belastningstest på tredemølle. Bruk av hasj vil kun oppdages dersom legen ber om en blod- eller urinprøve som spesifikt leter etter bruk av rusmidler. Hvis legen tar en rustest skal pasienten godkjenne det. For at en slik prøve skal slå ut positivt, er det en forutsetning at hun røkte hasj forholdsvis nært i tid opptil prøvetagningen.