Hei, jeg lurer på hvordan stimulerende rusmidler påvirker hormonsystemet? Har en skoleoppgave på dette og det er vanskelig å finne svar på nett.

Kvinne, 14 år fra Oslo


RUStelefonen svarer:

Det er flere forhold som virker inn på hvordan stimulerende rusmidler påvirker kroppen, herunder hormonsystemet. Slike variabler er f.eks. hvordan og hvor mye man bruker et bestemt rusmiddel – dette vil også ha betydning for hvordan kroppen påvirkes. Og for å gjøre det enda mer komplekst, så er det jo tross alt mange ganske forskjellige mennesker som bruker disse rusmidlene, med ulik alder, helsetilstand og lignende – dette har også betydning for hvordan kroppen påvirkes av rusbruk. Det er derfor vanskelig å svare konkret på spørsmålet ditt

Derfor anbefaler vi at du velger deg ut ett rusmiddel (eller noen få), for å snevre inn oppgaven litt. På våre faktasider om rusmidler finner du informasjon om de vanligste stoffene der ute, og der vil du som regel kunne lese om hvordan et bestemt stoff påvirker sentralnervesystemet, og noen ganger også hormonsystemet. Om du ikke finner det du trenger der, er du velkommen til å kontakte oss på nytt med spørsmål om et konkret rusmiddel.