Hvor mange øl bokser må man drikke for og bli full

Kvinne, 17 år fra Akershus


RUStelefonen svarer:

Hvor mye øl du må drikke for å bli full, varierer litt fra person til person. Dette kommer f.eks. an på om du er vant til å drikke eller ikke, hvor raskt du drikker, om du har spist på forhånd, din kroppsbygning og lignende.

Et annet spørsmål er: når er du egentlig «full»? Selv ved inntak av små mengder alkohol vil du sannsynligvis merke en viss grad av rus. Jo mer du drikker, desto kraftigere beruset blir du. Hvor grensen går mellom lett og kraftig beruset, er ikke alltid helt opplagt.

Du kan lese om de ulike gradene av promille (og hva som er typisk for dem) på vår side Virkninger og bivirkninger av alkohol. Ved siden av dette kan du også prøve deg frem med en promillekalkulator, som gir et omtrentlig anslag av hva slags promille du vil få, ut ifra hva du drikker.

Uansett: hvis det er sånn at du har lite eller ingen erfaring med alkohol fra før, er det viktig å gå ekstra forsiktig frem. Ikke tenk at målet er å bli full; tenk heller at målet er å gradvis erfare hvordan alkohol virker på deg, og hvor godt du tåler det. Sånn sett kan det være greit å begynne med bare noen få ølbokser. Så kan du heller vurdere om du vil øke litt og litt fra gang til gang du drikker. Dette sier vi først og fremst fordi alkohol er et rusmiddel som potensielt kan gi ganske betydelige skader om du går frem på feil måte.