Hei.
Jeg har et spørsmål vedr angstdempende medisiner og alkohol.
Jeg har en mor som er 72 år, har kols og går på litt innhalasjon mot dette. I tillegg har hun utviklet angst i forbindelse med sykdommen. Dette har hun fått utskrevet sobril mot. Eg er den nærmeste pårørende utenom hennes mann. Men han er svært glad i brennevin på (tidlig) kveldstid. Han sier dette er så beroligende (sliter ogs med helsen og angst). Men de som er ille er at min mor og tar et glass brennevin (40-60%), og da ender det oftes med at hun detter, og blir i en litt komaliknende veremåte. Ser bare rett fram, sier ikke noe, men øynene flakker frem og tilbake. Har og litt risting i hodet.
Siden pappa har dårlig helse klarer han ikke å få henne opp fra gulvet og opp i sengen. Det ender altid med at jeg må reise dit og hjelpe henne…. Har ringt ambulanse et par ganger også.
Så jeg blir altid like redd og sint for at de ikke forstår hvor farlig dette er.
Derfor lurer jeg på hva som kan vere bivirkninger ved bruk av sobril og brennevin sammen. Og hva kan i verstefall sje??

Håper på et raskt svar fra dere

Hilsen Redd datter….

Kvinne, 46 år fra Møre og Romsdal


RUStelefonen svarer:

Vi forstår godt at du er bekymret over dette. I følge Felleskatalogens interaksjonsanalyse skal samtidig bruk av Sobril og alkohol unngås. Blanding av Sobril med alkohol eller andre dempende stoffer øker risikoen for paradoksalvirkninger. Man kan blant annet oppleve at du blir mye fortere og mer full enn du blir ellers. Overdosefaren øker også vesentlig dersom man blander Sobril med alkohol.