Er dopingsmidler og rusmidler det samme? og hva er forskjellene/likhetene

Kvinne, 19 år fra Oslo


RUStelefonen svarer:

Nei, det er ikke det samme.

Rusmidler er stoffer som gir umiddelbare opplevelser av rus. Det er snakk om forskjellige effekter som for eksempel stimulering av sentralnervesystemet (med økt våkenhet, økt selvfølelse, nedsatt appetitt), demping av sentralnervesystemet (sløvhet, søvnighet, bevisstløshet) eller hallusinasjoner og andre psykosesymptomer. Alle rusmidler har det til felles at bruken av dem kan føre til utvikling av rusmiddelavhengighet, og forskjellige typer rusmiddelskader.

Anabole androgene steroider (AAS/dopingmidler) er en samlebetegnelse på en gruppe av hormoner som omfatter blant annet det mannlige kjønnshormonet testosteron og andre syntetiske stoffer som er avledet av testosteron. Disse avledede stoffene har en lignende struktur og effekt som testosteron. Hormonene kalles anabole, androgene steroider fordi de både har en anabol og en androgen effekt. Det er de anabole virkningene man ønsker ved bruk av anabole steroider, mens man ønsker å unngå de androgene virkningene som først og fremst er forbundet med bivirkninger.

Du kan lese mer om dopingmidler og rusmidler på våre sider.