Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Barnefar bruker amfetamin – redd psykologen vil koble inn barnvernet

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg og partner har nettopp fått barn. Han tar dessverre wamfetamin med jevne mellomrom, ca 1 x i måneden, noen ganger 1 gang, andre ganger flere dager på rad. Jeg trenger at vi snakker om dette i parterapi men er redd for at psykologen vil koble inn barnevernet. Jeg vil at barnefar skal inne problemet og forsøke å bli rusfri før jeg vurderer å gå fra han. Hans bruk påvirker ikke barnet per i dag, men jeg vil ikke ha et slikt liv i lengden. Jeg vil vite hvor vi kan få hjelp av psykolog uten at barnevernet kobles inn.. Selv tar jeg ingen rusmidler.

Kvinne, 30 år fra Akershus


RUStelefonen svarer:

Dette høres ut som en krevende situasjon. Når det gjelder å finne en psykolog hvor du ikke risikerer at barnevernet kobles inn, kan det dessverre bli vanskelig. Helsepersonell er underlagt loven om meldeplikt, jf. Helsepersonelloven § 21. Men, hva man legger i «annen alvorlig omsorgssvikt» er jo litt åpent for tolkning, så i prinsippet blir det en vurderingssak fra psykologens side, hvorvidt det er aktuelt å melde dette inn eller ikke. I praksis er riktignok mange ganske strenge på dette området, da brudd på meldeplikten kan medføre konsekvenser for deres egen del.

Likevel vil vi oppfordre til at du tar opp dette i parterapien. Det er viktig at dere får drøftet dette på en ordentlig måte. Dersom psykologen skulle velge å melde dette til Barnevernet, er det ikke usannsynlig at Barnevernet krever at han regelmessig må levere urinprøver – noe som tross alt kanskje vil være en god ting?

Uansett bør selvfølgelig din førsteprioritet være ditt eget og barnets beste. Bruken hans påvirker kanskje ikke barnet per i dag, men likevel er det viktig at du, som du jo er inne på, har en tydelig grense for hva du kan og ikke kan leve med i lengden. Om han selv ikke føler han har noe problem, eller han ikke ønsker å endre på bruken sin (uansett om dere snakker om dette i terapien eller ikke), blir du kanskje nødt til å stille et ultimatum. Han kan få valget mellom å bli rusfri, eller at du bryter forholdet. Du skriver at du «vil at barnefar skal innse problemet og forsøke å bli rusfri før jeg vurderer å gå fra han», men om du stiller et slikt ultimatum nå, er du mer i forkant. Det er i så fall et ultimatum du stiller for din og barnas del, mer enn for hans del.

Du er velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat om du vil snakke nærmere om dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.