Hei, ble nettopp tatt i å røyke marihuana av foreldrene mine. De ble ikke sinte, men sa at så lenge jeg røyker, må bilen stå. De mener å ha hørt at den som røyker jevnlig vil kunne avlegge positive prøver nesten uansett tidspunkt og kan komme i juridiske problemer ved eventuelle trafikkulykker og lignende. Så her er spørsmålet mitt: jeg røyker én gang i uka, er det «jevnlig» nok til at bilen må stå permanent eller kan jeg behandle dette på samme måte som et alkoholinntak og kjøre regelen «dagen derpå, lar man bilen stå» ?

Mann, 19 år fra Rogaland


RUStelefonen svarer:

Hvis du røyker en gang i uken er det ikke slik at du nødvendigvis vil avlegge positiv urinprøve til enhver tid, men det er en risiko for at du kan gjøre det store deler av tiden. Hvorvidt du tester positivt på en urinprøve gjenspeiler ikke om du er ruspåvirket.

Cannabis kan påvises i urin i oppimot en uke (men ofte mindre) ved enkeltinntak.