Imovane, abstinenser og nedtrapping

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg har brukt Imovane i 1.5 år. Prøvd å bruke så lite som mulig for å sovne. Har delt opp en tablett på 7,5 mg i to eller tre biter. Vanlig forbruk har vært 3 til 5 mg. Den siste uken har jeg reduser mengden til ca 2 til 2.5 mg. Jeg har likevel klart å sovne, men synes jeg har fått mer angst på dagtid. Får man abstinenser også ved såpass lave doser som jeg har brukt, og når jeg nå prøver å redusere dosen enda mer. Hvordan bør jeg fortsette hvis jeg skal prøve å slutte helt? Kan vel ikke gå så mye lavere i dose enn 2 til 2.5 mg som jeg har stått på de siste dagene?

Mann, 65 år fra Sogn og Fjordane


RUStelefonen svarer:

Legemidler skal brukes slik som foreskrevet fra lege. Dersom du har spørsmål knyttet til dosering og annen tematikk knyttet til Imovane er dette noe du kan ta opp med din fastlege.

Det er individuelt hvordan man kan oppleve abstinenser knyttet til legemiddelbruk, men man kan oppleve dette selv på små doser. Felleskatalogen sier imidlertid dette om forsiktighetsregler: Om fysisk avhengighet er utviklet, vil en brå behandlingsstopp etterfølges av abstinenssymptomer som hodepine, muskelsmerter, ekstrem angst, anspenthet, rastløshet, forvirringstilstand og irritabilitet.

Generelt er det slik at det ikke finnes noen  «fasit» på hvor mye dosene skal reduseres hver gang, men det kan være lurt å bruke relativt lang tid på sluttfasen. Tid til full seponering må individualiseres ut fra pasientens tilstand og skepsis/utålmodighet. Noen pasienter kan bråseponere uten noe ubehag, mens andre trenger lengre tid. Det kan bli aktuelt å forlenge intervallene mellom dosereduksjon, men unngå å øke dosene når de først er redusert. Dette er noe som best egner seg å gjøre i samråd med lege som har den medisinske kompetanse, og som kan gi annen støttebehandling om det skulle være nødvendig.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.