Hei! Har funnet muskatnøtt på rommet til 16 åringen. Vet ungdommer ruser seg på sånt. Hvordan går jeg fram til ungdommen?

Kvinne, 43 år fra Møre og Romsdal


RUStelefonen svarer:

Snakk med ungdommen om det du bekymrer deg for. Unngå hard konfrontasjon,men prøv å få til en samtale der vedkommende kjenner seg trygg på å kunne fortelle mer om forholdet til rus. Tenk gjennom hva du ønsker å oppnå med samtalen, og sett deg et mål med samtalen. Finn ut av hva dette faktisk er, det er ikke sikkert det er snakk om noen omfattende rusbruk. Kanskje er det bare en nysgjerrighet. Vi vet fra den  siste tids medioppslag at dette er noe som har dukket opp i enkelte ungdomsmiljøer.  Prøv å få et så klart og riktig bilde av situasjonen, uten å dra forhastede konklusjoner.

Generelt er det  viktig å huske på at selv om barnet ditt ruser seg, uansett hvor mye eller lite; så betyr det ikke at alt det andre han er, forsvinner.  Det å kun ha fokus på rusbruken, vil kunne skape større avstand mellom dere.

Det vi anbefaler er å formidle til barnet ditt at du/dere tar klart avstand fra barnets rusbruk, og at du/dere ikke synes det er ok. Vis bekymring, sett grenser, men også gjør det klart at han kan komme til deg om han trenger hjelp til å slutte.

Det kan også være greit å lese deg litt opp på hvilke risikoer ungdommen utsetter seg for ved muskat. Se på Giftinformasjonens sider om muskat og forklar henne/ham at muskatrus koster veldig mye mer enn det smaker.