Er litt bekymra for ei vennine. Kan man ta overdose på muskat? Hun har prøvd før og feila.

Kvinne, 15 år fra Møre og Romsdal


RUStelefonen svarer:

Ja det kan man. Mange opplever rusen fra muskat som ubehagelig, og ved større inntak kan det dessuten være farlig. Ubehagelige reaksjoner kan forekomme alt ved 5 g (ca én muskatnøtt), og sannsynligheten for dette stiger med økende doser. Kroppslige reaksjoner er hjertebank, utvidede pupiller, rødming, varm og tørr hud,  angst, uro, forvirring, hallusinasjoner, muskelkramper og forstyrret hukommelse og orienteringsevne. Kvalme, brekninger og magesmerter er også vanlig. Innleggelse på sykehus kan være nødvendig, og dødsfall har forekommet. Det kan ofte ta lang tid (6-8 timer) før effektene inntrer, og symptomene kan vedvare i inntill ett til tre døgn. Dersom du er bekymret for venninnen din, bør du vurdere å si fra til noen voksne som kan hjelpe henne.