hva er kokain? og hva er farlig med det?

Mann, 27 år fra Finnmark


RUStelefonen svarer:

Kokain er et sentralstimulerende stoff som utvinnes fra bladene på kokabusken. Rusvirkningen beskrives som kortvarig og sterkt oppkvikkende.

Kokain har betydelig effekt på hjerte og blodkar. Høyere puls og krampe i blodkarene kan gi kraftig blodtykkstigning og forstyrrelse i hjerterytmen. Overdosering kan gi sterk rastløshet, feber, og hurtig åndedrett. Kramper og bevisstløshet kan forekomme. Det er stor fare for hjerneblødning og hjerteinfarkt, i verste fall med dødelig utfall. Kokain øker risikoen for hjerneslag i opp til 24 timer etter inntak. Det finnes ingen spesifikk motgift mot kokain.

En annen fare ved kokain er at det er veldig avhengighetsskapende.

Du kan lese mer om kokain her på våre faktasider.