Er det farlig å spise 2 Paracet 500g før man drikker sprit eller alkohol

Mann, 15 år fra Troms


RUStelefonen svarer:

Dersom du drikker store mengder alkohol, vil det uansett være risikabelt og potensielt skadelig. Jo mer og oftere du spiser paracetamol, jo mer belastende er det for leveren din. I lengden kan dette føre til skader på lever og andre organer, både grunnet alkoholen og paracetamolen.

Gjør du det en gang, og ikke drikker mye, er det neppe veldig skadelig. Det er hvis du gjør det ofte og i store doser at det kan være skadelig.

Du er 15 år og det er lurt å være spesielt oppmerksom på skadevirkninger ved alkohol. Bruk av alkohol påvirker blant annet veksthormonet i kroppen. Veksthormon produseres i hypofysen (hjernevedhenget) og er viktig for normal vekst og utvikling. Utskillelsen av veksthormon er størst i slutten av tenårene, når veksten er størst, og produksjonen synker gradvis med økende alder. Produksjonen og nivået av det mannlige kjønnshormon, testosteron, vil også gå ned.

Fordi ungdom fremdeles er i utvikling fysisk og psykisk har de også dårligere forutsetninger for å takle alkoholens virkninger. Dette vil igjen øke sjansene for både fysiske og psykiske skader.