Hei, vi har en skoleoppgave om heroin. Vi lurer på om dere vet noe om hvordan fremstilles(lages), noe om smuglerruten fra opprinnelse landet til Norge, og handels markedet her i Norge.

Kvinne, 14 år fra Akershus


RUStelefonen svarer:

Wikipedia her en artikkel om hvordan heroin fremstilles som dere finner her. Når det gjelder smuglerruter og marked i Norge har nok både Tollvesenet og Politiet informasjon om det. Gode smuglere oppgir ikke hvordan de smugler varene fra produksjonsland. Den beste måten å finne ut hvordan det smugles kan være å søke på nettet og se hva avisene skriver om hvordan mennesker som blir tatt har smuglet. NRK skriver for eksempel om hvordan to kvinner har smuglet 2.6 kg heroin i ketchupflasker. I 2007 skriver Dagbladet at 95% av opiumen produseres i Afghanistan. Med søk på nettet kan dere kanskje danne dere et bilde av opprinnelsesland og ulike måter det smugles inn i Norge på.

Når det gjelder bruk av heroin i Norge har Folkehelseinstituttet en rapport om «Narkotika i Norge» mellom 2015-2017 som også omhandler heroin.