Jeg drikker en sixpack øl hver kveld for å få sove. På jobb kl. 7, aldri fravær. Hva skal jeg gjøre ??

Mann, 58 år fra Trøndelag


RUStelefonen svarer:

Hva du skal gjøre, kommer litt an på hva du vil gjøre, eller hva du føler at du trenger. Dersom du ønsker å kutte ned eller ut på ditt forbruk, finnes det flere mulige fremgangsmåter. Noen foretrekker å kutte ned/ut på egenhånd, mens andre har større utbytte av å oppsøke profesjonell hjelp. Om du skal forsøke å kutte ned/ut på egenhånd, vil det i stor grad avhenge av disiplin og planlegging fra din side. Nå vet ikke vi så mye om deg og din situasjon, så det er vanskelig å si noen veldig konkrete råd – men ofte kan det være nyttig å finne noe annet å fylle tiden/tankene med på det tidspunktet hvor du vanligvis ville ha drukket alkohol. I hvert fall i begynnelsen, for å gjøre overgangen lettere. Sannsynligvis vil det også føles mer håndterlig dersom du gradvis trapper ned forbruket, fremfor å slutte brått.

Dersom det blir veldig vanskelig for deg å slutte på egenhånd, bør du altså vurdere å oppsøke hjelp. Snakk f.eks. med din fastlege om muligheten for henvisning. Om du har søvnvansker, er også dette noe du kan ta opp med legen.

Se gjerne våre guider om hjelp til å slutte med alkohol for tips og råd. Du er velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat i åpningstidene, så kan vi snakke mer detaljert omkring din situasjon.

Dersom du ønsker å (vurdere om du skal) endre alkoholvaner, se f.eks på Balance.