Hei. Lider av odontofobi og har fått valium av legen, tar tre til fire valium før tannlegebesøk. Legen har gitt meg informasjon om at fler enn en valium kan sitte lenge i kroppen, men hvordan vet jeg når all valium er ute av kroppen slik at jeg kan kjøre bil?

Mann, 49 år fra Oppland


RUStelefonen svarer:

Det er riktig at Valium kan sitte lenge i blodet. Med mindre du tar en blodprøve, er det vanskelig å vite eksakt når alle spor av Valium er ute av blodet – dette vil kunne variere litt fra person til person. Men, vi kan vise til denne tabellen fra Oslo Universitetssykehus, som anslår at et inntak av 10 mg diazepam (virkestoffet i Valium) vil kunne sitte i blodet i 30-160 timer. Dersom du har tatt 15-20 mg, bør du regne nærmest det dobbelte av dette, for å være på den sikre siden. Og generelt skal du selvsagt ikke kjøre bil med mindre du føler deg skikket til det, selv om du venter såpass lenge.