Jeg vet ikke helt hvordan jeg ska starte mitt spørsmål, men jeg skjønner at jeg har et problem med mitt eget alkoholinntak

Kvinne, 43 år fra Vestfold


RUStelefonen svarer:

Du forteller ikke så mye mer om din situasjon annet enn at du har et problem med alkohol, og derfor blir det også litt vanskelig for oss å gi deg noen konkrete råd. Derfor kan vi svare deg litt generelt, og så er du velkommen til å kontakte oss igjen dersom du ønsker en mer utdypende samtale.

Vi vet ikke om det er slik at du ønsker å drikke mindre når du først drikker, eller om du ønsker å kutte alkoholen fullstendig. Vi kan begynne med å skrive noen tips til moderasjon, og deretter snakke litt om hvordan du kan gå frem for å bli helt avholden.

Dersom du ikke ønsker å bli så full når du først drikker, kan du prøve å:
– Holde deg til drikke med en lavere alkoholprosent (f.eks. øl/cider fremfor vin, brennevin)
– Drikke i et jevnt/sakte tempo
– Drikke noe alkoholfritt ved siden av, og spise et stort måltid før du drikker
– Sette et klart mål på forhånd om hvor mye/lite du ønsker å drikke, og gå inn for å holde deg til kun det (f.eks. kun handle inn det du planlegger å drikke, eller kun ta med tilstrekkelig kontakter dersom du drikker på byen)
– Støtte deg på venner/familie, slik at de kan minne deg på å bremse litt ned om nødvendig

Samlet sett kan disse rådene bidra til at du får en mer kontrollert promillestigning, som igjen kan bety at det blir enklere å sette en strek når du ønsker det. Dette innebærer riktignok at du er disiplinert.

Men, dersom du heller ønsker å kutte alkoholen helt, bør du vurdere å oppsøke profesjonell hjelp. Snakk f.eks. med fastlegen din, som kan henvise deg til et egnet tilbud. Du bør også finne noen aktiviteter du kan fylle tiden/tankene med, i hvert fall i begynnelsen, slik at du kanskje ikke føler på savnet etter alkohol i like stor grad. Klarer du å gå uten alkohol lenge nok, vil mange oppleve at det gradvis føles enklere og mer naturlig.

Se også vår artikkel Hjelp til å slutte med alkohol.