Jeg har brukt amfetamin omtrent hver uke siden juni og har aldri fått noen dårlige «reaksjoner» etter å ha inntatt det. Men i går tok jeg en linje og det føltes helt feil ut i forhold til hvordan jeg vanligvis føler meg av amfetamin. Hendene mine skalv, hjertet mitt slo mye raskere enn vanlig, jeg kunne med jevne mellomrom kjenne hjertet mitt slå i brystet, blodårene i hendene mine ble veldig synlige (de stakk ikke ut, men ble ganske blå), og jeg fikk plutselig smerter i blodårene som varte i kanskje 10-20 sekunder. Det kjentes ut som at blodårene mine skulle eksplodere. Alt dette varte i hvertfall 1 time. Hele opplevelsen var direkte negativ og det kjentes helt feil ut. Jeg hadde tatt 2 linjer fra den samme posen tidligere den dagen og reagerte akkurat som jeg pleier. Det var blått amfetamin hvis det skulle ha noe å si? I tillegg hadde jeg ikke sovet på 2 dager og ikke spist mer enn 4 små skiver salami og litt sjokolade. Jeg har også sovet lite tidligere den uken. Jeg mistenker at linjen jeg tok kanskje var litt for stor. Siden jeg har brukt amfetamin så ofte har jeg utviklet toleranse og trenger større doser. Hva kan være grunnen til at jeg reagerte slik? Jeg leste om amfetaminforgiftning men jeg er usikker på det kan være det som skjedde ettersom det var flere symptomer opplistet som jeg ikke hadde.

Kvinne, 18 år fra Oslo


RUStelefonen svarer:

Vi synes ikke det er veldig overraskende at du har fått en reaksjon. Hendene din skalv, hjertet banket raskere, blodårene så blåere ut, du kjente smerter i kroppen osv. Dette er ikke veldig uvanlige reaksjoner etter inntak av amfetamin. Husk at du ikke hadde sovet på et par døgn, og heller ikke spist noe særlig. Det er faktorer som gjør deg mer sårbar for negative reaksjoner. I tillegg hadde du også tatt amfetamin jevnlig over en ganske lang periode. Det ville på mange måter være mer overraskende om du ikke hadde fått noen negative opplevelser i det hele tatt.

Vi har ikke noe entydig svar på hvorfor du ikke reagerte på den samme amfetaminen tidligere. Det kan hende at akkurat den linja du tok da du reagerte inneholdt noe rusk eller andre fremmedelementer (som kan ha kommet fra posen aller andre steder). Det kan også hende at du reagerte rett og slett fordi din allmenntilstand der og da var såpass redusert at du var mer sårbar.

Du er ung og tåler nok fortsatt ganske mye. Men, som du selv merker, amfetamin er et stoff som kan prege deg ganske sterkt. Dette gjelder både fysiske og psykiske reaksjoner. Slike negative bivirkninger av amfetamin har en tendens til å bli verre med årene. Jo lengre du bruker det jo større er risikoen for negative opplevelser. Hvis du ønsker å slutte må du gjerne ta kontakt med oss for en anonym og uforpliktende samtale på 915 08 588 mellom 11 og 18 på hverdager.

Vår jobb er ikke å fortelle deg hva du skal gjøre med din rusbruk. Det er ditt eget valg. Men det kan uansett være nyttig å være oppmerksom på langtidsvirkninger av amfetamin – de aller fleste kjenner på dette etterhvert. Dersom du allikevel har planer om å bruke amfetamin videre, er det nyttig for deg å tenke skadereduksjon.

Her er noen generelle råd

Kilde: Bruk av rusmidler på ulike måter – ulik risiko. Et notat utført på oppdrag av Helsedirektoratet Av Jørgen G. Bramness og Desiree Madah-Amiri (se fra side 29).