hei 🙂 jeg mistenker at jeg har ADHD. hvis det er slik at jeg må muligens bruke medisin så er jeg litt skeptisk til det. så spm mitt er, er det samme type amfetamin i ADHD medisin som fks den «farlige» typen amfetamin som går rundt i gata?

Kvinne, 24 år fra Østfold


RUStelefonen svarer:

Det finnes flere typer ADHD-medisin, og flere av disse har ulike virkestoffer. Virkestoffene har til felles at de er farmakologisk beslektet med amfetamin, men det er ikke helt det samme.

I Norge bruker de aller fleste som blir medisinert for ADHD legemidler med virkestoffet metylfenidat. Metylfenidat ligner på amfetamin, men som også har noen betydelige forskjeller. Metylfenidat (feks. Ritalin og Concerta) gir ikke rus på samme måte som amfetamin gjør. husk at medisinering for ADHD foregår i terapeutiske doser (ikke som med amfetaminbruk «på gata» der folk tar større doser).

Det finnes også andre medisiner som inneholder virkestoffer som i prinsippet er vanlig amfetamin, men som har noen tekniske forskjeller. En forskjell er at «gateamfetamin» som regel er blandet med andre stoffer, og varierer i styrkegrad.

Vi vil anbefale deg å ta en prat med legen din om situasjonen din, slik at dere sammen kan finne ut hva som er aktuelt for deg.

Du kan lese mer om medisinering av ADHD på adhdnorge.no.