Kan du forklare hva smart drugs er?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hva er smart drugs og kan du si noe om de forskjellige rus midler?

Mann, 16 år fra Akershus


RUStelefonen svarer:

Smart drugs (noen ganger også kalt nootropika eller nootropics) er en samlebetegnelse på legemidler og andre stoffer som angivelig kan ha en mentalt prestasjonsfremmende effekt. Felles for disse er at de gir en oppkvikkende effekt, en følelse av økt våkenhet, en følelse av økt konsentrasjon, og følelsen av å kunne jobbe lengre (f.eks. med skolearbeid/studier) uten å bli trøtt. Dette kan f.eks. være medisiner mot ADHD eller narkolepsi (sykelig søvnighet). Ofte vil det være snakk om reseptbelagte stoffer, noen ganger også narkotiske reseptbelagte stoffer. Dette betyr at du må ha resept for å besitte/bruke stoffene lovlig. I tillegg til slike legemidler finnes det også enkelte stoffer – både lovlige og ulovlige – som selges på nett, som har en lignende effekt.

Men, dersom dette er noe du vurderer å prøve selv, vil vi råde deg til å styre unna. Det er flere grunner til det. På én side er det jo selvsagt en risiko for at du blir straffet for å gjøre noe ulovlig. Men i tillegg til det, er det jo også omdiskutert hvor prestasjonsfremmende denne typen legemidler egentlig er. Enkelte brukere opplever såpass mange ubehagelige bivirkninger av slike stoffer at de faktisk virker litt imot sin hensikt, dvs. man føler seg mindre skjerpet til å gjøre de oppgavene man hadde tenkt å gjøre. I tillegg kan enkelte stoffer i seg selv være avhengighetsskapende, eller skadelige på andre måter. Dersom du opplever konsentrasjonsvansker, eller av andre grunner ikke føler at du klarer å prestere (f.eks. på skolen), er det derfor bedre å snakke med legen eller helsesykepleier om det, slik at dere kan finne en løsning tilpasset deg og dine behov.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.