Gode grunner til å ikke starte med narkoltika

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Har dere noen gode grunner til at barn ikke skal starte med narkotika

Kvinne, 13 år fra Akershus


RUStelefonen svarer:

Det er ingen gode grunner til at barn skal starte med narkotika. Alle narkotiske stoffer kan være skadelige, barn og unge mennesker er mer utsatt for skadevirkningene. Nedenfor lister vi opp noen av grunnene til at barn ikke bør starte med narkotika

  • Når man har tatt narkotika, øker faren for å komme opp i (og skape) farlige situasjoner slik som ulykker, slåsskamper og seksuelle overgrep.
  • Mange rusmidler kan føre til overdose, noe som i verste fall kan føre til død.
  • Mange rusmidler er veldig avhengighetsskapende. Det betyr at man etter en stund ikke klarer å stoppe å bruke narkotika, selv om man kanskje vil slutte. Er man avhengig er det også vanskelig å slutte fordi man kan få abstinenser når man forsøker. Abstinenser betyr at man blir syk (fysisk eller psykisk) når kroppen ikke får i seg stoffet det er vent seg til.
  • Narkotikabruk kan også føre med seg mange andre negative ting, slik som ensomhet, dårlig helse, isolasjon, pengeproblemer, problemer med familie og politi, og så videre.
  • Barn og unge som er under utvikling er spesielt utsatt. Bruk av narkotika under utvikling av kroppen og hjernen, kan påvirke utviklingen negativt.

Om dette er en skoleoppgave, anbefaler vi deg å velge ut et eller noen få rusmidler som du foksuserer på. Da blir det enklere å skrive mer utfyllende på ditt spørsmål. Ta gjerne kontakt igjen om du trenger mer informasjon.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.