Hei, vi har et skoleprosjekt om alkohol. Jeg lurte på om hvordan alkohol kan påvirke nervesystemet?

Kvinne, 15 år fra Rogaland


RUStelefonen svarer:

​Alkoholens virkninger på sentralnervesystemet

Alkohol kan passere over kroppens cellemembraner og over blod-hjernebarrieren. Derfor kan alkohol påvirke sentralnervesystemet. Hvilke virkninger som dominerer rusen vil blant annet være avhengig av alkoholkonsentrasjonen i blodet.

Alkoholens generelle virkninger gir bl.a. følgende symptomer:

Virkningen endrer seg med alkoholkonsentrasjonen i blodet, og det er her store individuelle forskjeller.
Allerede ved en alkoholkonsentrasjon i blodet opp mot 0,5 promille føler man seg vanligvis lett påvirket. For mange personer vil en ”vanlig festpromille” gjerne være i området omkring 1 promille. I området 1-2 promille blir de uønskede virkningene gradvis mer uttalte, og man blir bl.a. ustø, trøtt og sløv. Ved svært høy promille kan pustesenteret i hjernen lammes. En alkoholkonsentrasjon omkring 3 promille eller høyere kan være dødelig.

Her kan du lese mer (OUS). Se også RUStelefonen faktasider om alkohol.