Hei
Lurte på om det er noen narkotiske stoffer som ikke vises på urin eller blodprøve.

Mvh. Bekymret familie

Mann, 47 år fra Vest-Agder


RUStelefonen svarer:

Kort sagt: ja, det finnes. De fleste narkotiske stoffer er mulige å påvise med blod- eller urinprøver (sett at prøven blir tatt i kort nok tid etter at rusmiddelet ble brukt), men mange av disse stoffene må letes etter spesifikt, for å gi utslag på en prøve. Det vil si, i mange tilfeller hvor man tar prøver som tester for rusmiddelbruk, leter man kun etter de vanligste stoffene. Dette kan f.eks. være cannabis, amfetamin, kokain, morfin/opioider, benzodiazepiner, MDMA og andre. Men det finnes flere narkotiske stoffer enn kun disse, og for å påvise bruk av dem, må man ta en urinprøve som leter etter et bestemt stoff. For eksempel, hvis man tar urinprøven hos legen, og legen sender prøven inn til analyse ved et laboratorium, må legen krysse av dersom man skal lete etter andre stoffer enn de som inngår i et standard rus-panel. I tillegg finnes det også enkelte narkotiske stoffer som ikke er mulige å se i blod eller urin overhodet.

Dersom dette gjelder noen i familien du er bekymret for, er du velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat i åpningstidene, så kan vi ta en samtale.