Hvordan finne ut om voksen datter fester for mye med annet enn alkohol

Kvinne, 54 år fra Vest-Agder


RUStelefonen svarer:

Hvis hun er voksen (det vil si, over myndighetsalder), og ikke ønsker å fortelle deg om sin eventuelle rusbruk, kan det være vanskelig for deg å finne noen sikre svar på dette. Men, dersom det er slik at hun har omsorg for barn, og det er mistanke om at hun bruker illegale rusmidler, kan barnevernet i prinsippet kreve at hun må avlegge regelmessige urinprøver. I så fall vil det fremgå hvorvidt hun faktisk bruker slike stoffer eller ikke. Alternativt har kanskje noen venner/venninner av henne sett eller hørt noe, og er villige til å dele dette med deg – men det vil kanskje din datter se på som et overtramp, noe som reduserer sannsynligheten for at hun vil ha noen dialog med deg om dette. Det beste du kan gjøre er å forsøke å ta opp din bekymring på en rolig måte med datteren din direkte, i en nøktern og spørrende tone. I beste fall er hun villig til å snakke med deg om sin rusbruk, men dersom hun ikke er villig til dette, er det et valg hun selv tar. Du får jo tross alt ikke bestemt over hva hun skal gjøre og ikke, men det er lov å håpe at hun på et eller annet tidspunkt vil være villig til å snakke åpent med deg om sin eventuelle rusbruk.

Se også våre guider til foreldre.